Prejsť na obsah

Topoľčianska nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Topoľčany dnes dostalo od Nadácie Križovatka päť monitorov dychu. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Monitory si môžu mamičky z nemocnice aj požičať.   „Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s…

23.01.2018

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Topoľčany dnes dostalo od Nadácie Križovatka päť monitorov dychu. Tie kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Monitory si môžu mamičky z nemocnice aj požičať.

 

„Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Kontrolujú ho a ak príde k jeho zlyhaniu, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom,“ vysvetľuje riaditeľ nemocnice Svet zdravia Topoľčany Viktor Dudáš. Nemocnica dosiaľ mala 15 monitorov dychu, ktoré mamičkám od roku 2008 v prípade záujmu aj požičiava domov. Dodnes tak urobila 146-krát.

Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetľuje, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.

 „Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa,“ podotýka Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

 „Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu – infekčné choroby, horúčky či zvracanie – a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ vysvetľuje Tomasch.

Topoľčianska nemocnica dostala päť monitorov dychu v celkovej sume 400 eur, ktoré boli zakúpené z daru spoločnosti Karát n.f.

Monitory dychu BabySense sú podľa Tomasch jediným výrobkom na svete registrovaným ako zdravotnícka pomôcka a spĺňajú najnáročnejšie klinické skúšky zdravotníckych výrobkov.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 08.06.2021 | Aktuality

    Ortopédi trénovali operačné techniky v kamióne

    Na konci mája mali slovenskí ortopédi jedinečnú možnosť vyskúšať si najmodernejšie metódy artroskopických operačných techník v špeciálnom kamióne s dvomi kompletne vybavenými operačnými sálami.   Kamión bol dva dni v Bratislave na pôde Polikliniky ProCare Medissimo, kde ho primárne využili ortopédi zo siete ProCare Trnavské Mýto a Orthocenter Dunajská Streda. „Tréning bol určený pre skúsených…
  • 20.04.2018 | Aktuality

    Klinická prax

    Vranovská nemocnica aj v tomto akademickom roku intenzívne spolupracuje s Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Bratislava /detašované pracovisko Michalovce/. Organizačne zabezpečuje klinickú prax pre ich študentov na oddeleniach chirurgia, interné, neurológia a geriatria. Študenti 2. ročníka v rámci praxe vykonávajú klinické cvičenia na určených pracoviskách pod odborným vedením svojich mentoriek, vedúcich sestier. Úlohou…
  • 29.11.2019 | Aktuality

    40. Výročie michalovskej onkológie

    Onkologické oddelenie Nemocnice Svet zdravia Michalovce oslávilo svoje 40. výročie. Pre všetkých bol tento večer veľmi emotívny a mali sme si možnosť vypočuť silný a povzbudivý príhovor od bývalej primárky MUDr. Anny Bubánovej, súčasnej primárky MUDr. Gabriely Hermanovej a samozrejme pár slov predniesol aj generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a siete nemocníc Svet zdravia  MUDr.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)