Prejsť na obsah

V rožňavskej pôrodnici sa vlani uskutočnilo 567 pôrodov

V nemocnici Svet zdravia Rožňava sa počas minulého roka uskutočnilo 567 pôrodov. Dievčat prišlo na svet viac ako chlapcov a šesť mamičiek si domov z nemocnice odnieslo dvojičky.   Rožňavská pôrodnica si udržiava svoje čísla pôrodnosti. Zatiaľ čo v roku 2015 sa v nej uskutočnilo 555 pôrodov, v roku 2016 ich bolo 582 a vlani 567. Dievčat…

16.01.2018

V nemocnici Svet zdravia Rožňava sa počas minulého roka uskutočnilo 567 pôrodov. Dievčat prišlo na svet viac ako chlapcov a šesť mamičiek si domov z nemocnice odnieslo dvojičky.

 

Rožňavská pôrodnica si udržiava svoje čísla pôrodnosti. Zatiaľ čo v roku 2015 sa v nej uskutočnilo 555 pôrodov, v roku 2016 ich bolo 582 a vlani 567.

Dievčat sa v Rožňave minulý rok narodilo len o päť viac ako chlapcov. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia v Rožňave dávali svojim novorodencom, patrili Emma (11), Sofia (10) a Nela (10). U chlapcov dominovali mená Tomáš (15), Ján (12) a Oliver (12).

Pôrodné izby namiesto pôrodnej sály

Rožňavská nemocnica prešla minulý rok zásadnou prestavbou a získala prívlastok pôrodnica novej generácie. Tradičné pôrodné sály nahradili tri komfortné pôrodné izby hotelového štandardu, kde strávia rodičky približne osem až desať hodín, čiže celý pôrod od prvej až po záverečnú popôrodnú fázu. Nemusia sa tak nikam presúvať a izba poskytuje mamičkám komfortné a intímne prostredie.

„Na pôrodnej izbe môžu mať budúce mamičky po celý čas pri sebe blízkeho človeka, ktorý im poskytuje nepretržitú podporu. To pred rekonštrukciou nebolo vždy možné, napríklad keď prebiehalo veľa pôrodov v jednom čase,“ vysvetľuje primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Igor Seres.

Novým štandardom je od konca minulého roku dizajnový hotelový interiér, moderné polohovateľné pôrodné lôžko, detská postieľka, samostatné sociálne zariadenie so sprchou, televízia či rozkladacie kreslo pre sprevádzajúcu osobu.

Nová pôrodnica bola súčasťou rozsiahlejšej rekonštrukcie, ktorou počas minulých rokov prešiel aj gynekologický úsek a neonatologické oddelenie.

Rožňavská pôrodnica si od zmien sľubuje zvýšenie pôrodnosti v budúcich rokoch.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 28.10.2019 | Aktuality

    Našli sme najlepšiu budúcu sestru!
    Florence roka 2019 sa stala Lenka Macejová z Prešovskej univerzity

    Vyskúšali si, ako správne zafixovať zlomeninu sadrovým obväzom, ošetriť novorodenca po narodení, pripraviť lieky pre pacienta s pomocou robotického automatu alebo sa naučili, ako funguje moderný systém včasného varovania. Dvadsiatka najlepších študentiek – budúcich sestier si celý víkend (26. a 27. októbra) v Nemocnici novej generácie Svet zdravia Michalovce testovala svoje vedomosti v celonárodnej súťaži…
  • 18.05.2020 | Aktuality

    Dar pre najmenších

    Aj napriek neľahkej situácii počas aktuálnej pandémie sú ľudia stále ochotní pomáhať.   Skutočným príkladom toho je aj nezisková organizácia Nadácia Križovatka, ktorá Nemocnici Svet zdravia Michalovce venovala 230 balíkov Pampers ProCare, čo je spolu 8 740 plienok pre našich najmenších pacientov. Dar od nadácie prevzal riaditeľ nemocnice Ing. Marián Haviernik a primárka detského a novorodeneckého oddelenia…
  • 06.12.2021 | Aktuality

    V hrajúcej pôrodnici vo Vranove nad Topľou sa narodilo tisíce bábätko

    Malá Ernestínka prišla na svet v noci zo stredy na štvrtok. Podľa vyjadrenia lekárky išlo o nekomplikovaný pôrod, aký by si priala každá rodička.   „Tento pôrod je v poradí tisícim pôrodom a znamená, že táto pôrodnica sa zaraďuje medzi pracoviská s najvyšším počtom pôrodov v celom regióne východu Slovenska, mysliac na regionálne nemocnice. Naša pôrodnica zabezpečuje spádovú oblasť…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)