Prejsť na obsah

V topoľčianskej nemocnici sa vlani narodilo 583 detí

V Nemocnici Svet zdravia Topoľčany sa minulý rok narodilo 583 detí. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a jedna mamička si domov odniesli aj dvojičky.   V medziročnom porovnaní počet pôrodov stúpol. Zatiaľ čo v roku 2017 sa ich uskutočnilo 534, minulý rok sa číslo vyšplhalo na 582. Chlapcov sa v topoľčianskej nemocnici vlani narodilo 325, dievčat…

10.01.2019

V Nemocnici Svet zdravia Topoľčany sa minulý rok narodilo 583 detí. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a jedna mamička si domov odniesli aj dvojičky.

 

V medziročnom porovnaní počet pôrodov stúpol. Zatiaľ čo v roku 2017 sa ich uskutočnilo 534, minulý rok sa číslo vyšplhalo na 582. Chlapcov sa v topoľčianskej nemocnici vlani narodilo 325, dievčat zase 258. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrí Ema, Nina a Kristína. U chlapcov dominovali mená Jakub, Michal a Šimon.

Mamičky spolu s oteckami majú v topoľčianskej nemocnici možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu, ktorú vedie certifikovaná pôrodná asistentka. V rámci kurzu sa dozvedia, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko. Na jeho príchod sa tak dokážu oveľa lepšie pripraviť. Získajú pritom nielen informácie, ale naučia sa i praktické návyky a spoznajú priestory nemocnice či personál. Predpôrodný kurz je bezplatný a minulý rok ho absolvovalo 246 mamičiek.

Topoľčianska nemocnica tiež rodičkám ponúka aj alternatívne polohy pri pôrode či pôrod do vody. Uplatňuje bonding a rooming in. Budúce mamičky si rovnako môžu spolu so zdravotníckym personálom pred pôrodom vytvoriť individuálny pôrodný plán a naplánovať si tak, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca. Vlani túto možnosť využilo 60 mamičiek.

Gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie čaká v priebehu tohto roka rekonštrukcia. Vymenia sa podlahy, vymaľujú priestory, vymení opotrebovaný nábytok či sanita v kúpeľniach. Pribudnú tiež nové orientačné tabuľky či fototapety.

Pôrodnica v Topoľčanoch sa za rok 2017 stala podľa mamičiek jednotkou v Nitrianskom kraji. V prieskume, ktorý vlani pripravil Health Policy Institute v spolupráci s portálom www.rodinka.sk, ju mamičky zaradili na prvé miesto. Pôrodnica získala v hodnotení 88,6 percenta.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 15.05.2017 | Aktuality

    Nemocničná kvapka krvi

    Prvá kapitola zamestnaneckej kvapky krvi Deviaty májový deň na Hematologicko transfúziologickom oddelení Nemocnice arm. generála L. Svobodu Svidník a.s. sa začala písať prvá kapitola unikátnej zamestnaneckej akcie.   Vedenie nemocnice Svetu Zdravia vo Svidníku zorganizovalo akciu: ,, Nemocničná kvapka krvi od samotných zamestnancov“. Na oddelenie transfúziológie prišli lekári, sestry, laboranti a iní zdravotnícki pracovníci darovať…
  • 06.11.2017 | Aktuality

    Nemocnica novej generácie Michalovce je skolaudovaná. V prevádzke bude už v decembri

    Na dnešnom poslednom kontrolnom dni so strategickými partnermi projektu Košickým samosprávnym krajom a mestom Michalovce bol oficiálne predstavený termín otvorenia nemocnice novej generácie.   Nová budova bude prvýkrát sprístupnená verejnosti už v utorok 21. novembra 2017 a následne v sobotu 25. novembra 2017 sa na jej pôde bude organizovať deň otvorených dverí. Nová nemocnica už…
  • 06.11.2017 | Aktuality

    Deň úcty k starším v nemocnici Banská Štiavnica

    Jeseň je naozaj krásne obdobie. Nádherný čas, kedy sú stromy okolitých lesov odeté do pestrofarebných šiat a v diaľave sa už belejú končiare vrchov. Všetko je jasné, priezračné a čisté. Ostré slnečné lúče prerážajú chladné závany vetra a hladia naše tváre. Jeseň je nezabudnuteľná aj preto, že v jednom zo svojich mesiacov nám pripomína jednu…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)