Celiakia a iné ochorenia spojené s lepkom. Je bezlepková diéta vždy potrebná? Tieto témy zazneli na diskusnom fóre, ktoré organizovalo Svet zdravia, a.s., Všeobecná nemocnica v Žiari nad Hronom dňa 19.6.2017 v Mestskej obývačke v Žiari nad Hronom.
Aj touto formou chce riaditeľ nemocnice Mgr. MVDr. Branislav Jaďuď, MBA aktívne komunikovať s našimi pacientami.
Prednášajúcou tohto stretnutia bola MUDr. Renáta Szépeová, PhD., námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Všeobecnej nemocnice Žiar nad Hronom, ktorá sa v rámci tejto prednášky zamerala predovšetkým na obiloviny a výživu ľudstva, zmenami v spracovaní pšenice, pšeničným zrnom, lepkom, chorobami spôsobeným lepkom a prečo tieto choroby vznikajú, prozápalovou diétou, zmenou imunity tenkého čreva, lepkom ako jed, prevalenciou celiakie na Slovensku a štatistickými údajmi vo svete za posledné roky.
Po skončení prednášky mali účastníci možnosť diskutovať o tejto chorobe a podeliť sa so svojimi skúsenosťami s celiakiou, stravou a ich problémami spojenými s touto diétou.
Diskusné fórum bolo spojené s ochutnávkou celiatických výrobkov od spoločnosti Schär. Prítomná doktorka z tejto spoločnosti predstavila osvedčené výrobky, ako aj ich novinky.
Stretnutia sa zúčastnili aj členovia občianskeho združenia celiastred: http://www.celiastred.mci.sk/
Pripájame aj sľúbený recept na bezlepkový zákusok, pripravený kuchárkou v našej nemocnici, ktorý bol tiež prezentovaný na tomto fóre.
Suroviny: 4 žĺtky, 200 g múky (PK Špeciál), 200 g práškového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa, 8 lyžíc vriacej vody, 4 bielka (sneh), 1 l mlieko, 3 balíčky Zlatého klasu, 375 g práškového cukru, 375 g masla, 3 šľahačky 33-percentné, 3 lyžice práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 pohár marhúľ malých, 1 čokoláda na varenie, 1 lyžička Cery
Postup: Štyri žĺtky vymiešame s 200 g práškového cukru a s ôsmimi lyžicami horúcej vody. Pridáme 200 g bezlepkovej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa a sneh z bielkov. Cesto upečieme a necháme vychladnúť.
Plnka: 1 l mlieka uvaríme s 3 balíčkami Zlatého klasu a necháme vychladnúť. Vymiešame 375 g masla s 375 g práškového cukru a 1 balíčkom vanilkového cukru. Pridáme k uvarenému mlieku. Plnku natrieme na vychladnutý koláč a uložíme do chladničky.
Tri tégliky šľahačky s tromi lyžicami práškového cukru rozmiešame, privedieme do varu a necháme vychladnúť. Na druhý deň šľahačku vyšľaháme ručným šľahačom a natrieme na koláč. Po stuhnutí koláč nakrájame na kocky. Na každú položíme jednu marhuľu a polejeme čokoládou.
Video z tohto stretnutia nájdete tu.