Prejsť na obsah

Aj hnačka môže byť vážna

Každé piate dieťa s rotavírusovou hnačkou musí do nemocnice. Naučte ho radšej poriadne si umývať ruky. Bolesti bruška a náhle zvýšená teplota môžu signalizovať, že v organizme dieťatka sa deje niečo vážne. „Môže sa objaviť nafúknuté brucho, v takomto prípade aj strata chuti do jedla. Podozrenie na rotavírus je namieste, keď dieťa začne vracať, objaví…

22.04.2022

Každé piate dieťa s rotavírusovou hnačkou musí do nemocnice. Naučte ho radšej poriadne si umývať ruky.

Bolesti bruška a náhle zvýšená teplota môžu signalizovať, že v organizme dieťatka sa deje niečo vážne. „Môže sa objaviť nafúknuté brucho, v takomto prípade aj strata chuti do jedla. Podozrenie na rotavírus je namieste, keď dieťa začne vracať, objaví sa hnačka a vysoká telesná teplota. Horúčka môže byť aj viac ako 40 °C,“ vystríha hlavná sestra ProCare & Svet Zdravia pre pediatriu Milena Cifruľaková pred potenciálne nebezpečným stavom, keďže detský organizmus je ešte krehký.

Rotavírusová hnačka je závažné ochorenie tráviaceho systému s rýchlou inkubačnou dobou od 12 do 72 hodín a prudkým nástupom príznakov s rizikom rýchlej straty tekutín a dehydratácie,“ vysvetľuje odborníčka, prečo je dôležité neprehliadať skoré príznaky.

Dieta s bolestou brucha

Najrizikovejšou skupinou sú deti do troch rokov

Rotavírusy sú guľové mikroorganizmy, ktoré sa pod mikroskopom javia ako kolesá s lúčmi. Delia sa ešte na viaceré typy, čo bohužiaľ znamená, že po prekonanej infekcii nemusí byť dieťa imúnne.

Pre ľudí sú pritom nebezpečné typy A, B a C. Až 90% infekcií spôsobuje rotavírus A. Kmene z tejto skupiny spôsobujú väčšinu detských hnačkových ochorení.

Rotavírus je vedúcou príčinou závažnej gastroenteritídy u detí do 5 rokov všade na svete. Najrizikovejšou skupinou sú deti do jedného roka, až 90% pacientov sú detí do troch rokov. A až pätina chorých si vyžaduje hospitalizáciu. Spozornieť by ste mali, ak dieťatko ochorie „z ničoho nič“.

„Choroba je typická tým, že rovnako náhle, ako sa začala, sa aj skončí. Môže však trvať aj týždeň. K vyššie spomínaným ťažkostiam sa niekedy pridá aj nádcha a kašeľ. Počas inkubačnej doby sa ochorenie neprejavuje žiadnymi príznakmi. Takéto dieťa ešte pokojne môže navštevovať kolektívne zariadenie, a ľahko tak zanesie infekciu do celého kolektívu,“ ozrejmuje zdravotná sestra.

Rizikové ruky

Rotavírusom sa najviac darí počas sychravých sezón, teda v jesennom a zimnom období. Nižšie teploty pre ne znamenajú najvhodnejšie podmienky pre život.

Dobre ale odolávajú aj teplu, kyselinám i bežným dezinfekčným prostriedkom. Dokonca aj éteru a chlórovanej pitnej vode. Citlivé sú však na roztoky jódu a alkoholu. Oplatí sa preto poriadne umývať si ruky.

„Prenášajú sa  fekálno-orálnou cestou – prostredníctvom neumytých rúk a kontaminovanou potravou či tekutinami. Pravdepodobný je aj prenos vzdušnou cestou infikovanými kvapôčkami pri dýchaní, kašľaní a kýchaní. Na rukách prežívajú štyri hodiny, no pri izbovej teplote vydržia na kontaminovaných predmetoch aj niekoľko týždňov. Na vyvolanie ochorenia pritom stačí už niekoľko desiatok rotavírusov,“ pokračuje Milena Cifruľaková.

Umyvanie ruk

Pozor na ústa

Ak si teda dieťa po použití toalety neumyje dostatočne ruky, pravdepodobne si na nich tieto mikroorganizmy odnesie. „Je dôležité deťom od malička ustavične pripomínať, aby si po každej návšteve toalety dôkladne umývali ruky a rodičov edukovať, aby svojim deťom šli príkladom,“ upozorňuje detská sestra.

Aj dôkladná hygiena je však niekedy na rotavírusy krátka. „Rotavírusy sú bohužiaľ veľmi rezistentné a môžu prežiť dlhé týždne prežiť na predmetoch, aj keď sa nezanedbávajú hygienické opatrenia. Práve preto sa deti najčastejšie nakazia tým, že si všetky predmety, hračky vkladajú do úst,“ pripomína odborníčka.

Lieky nie sú

Ak sa obávate, že sa vaše dieťa mohlo nakaziť rotavírusom, bezodkladne navštívte detského praktického lekára. Či chytilo naozaj rotavírus, okrem príznakov napovedia diagnostické vyšetrenia.

„Klinickú diagnózu ochorenia nám pomôžu potvrdiť anamnestické údaje, epidemiologické súvislosti, klinický obraz – teda horúčka, vracanie, objemné vodnaté stolice a laboratórne vyšetrenia. Rotavírus sa dá diagnostikovať vyšetrením stolice, vzorku je nevyhnutné transportovať do laboratória čo najskôr po odobratí,“ vysvetľuje odborníčka.

Špecifické antivirotiká na rotavírusy žiaľ neexistujú. Neodporúčajú sa ani antibiotiká – okrem toho, že na vírusy primárne neúčinkujú, aj pre možné narušenie črevnej mikroflóry, čo by mohlo hojenie poškodenej sliznice horšiť.

Hlavne veľa piť

„Základ liečby spočíva v podávaní tekutín, ústne alebo injekčne, s cieľom predchádzať dehydratácii alebo ju upraviť. Veľmi významným liečebným opatrením je čo najskoršia realimentácia, teda obnovenie výživy, a vo forme dobre tolerovaných potravín zabrániť ďalšiemu poškodeniu črevnej sliznice,“ konkretizuje odborníčka, že pokiaľ dieťa nevracia, ideálne by malo tekutiny piť.

Odporúča chladnejšie prisladené roztoky minerálov po malých dávkach, nesladený čierny čaj, orálne rehydratačné roztoky, ktoré sú dostupné ako voľnopredajné v lekárňach. Dieťa staršie ako šesť mesiacov prvých 12 až 24 hodín nesmie ani mlieko.

„Neskôr, keď sa zníži počet stolíc, podávame diétnu stravu:  roztlačené banány, zemiakovú alebo ryžovú kašu, zeleninovú polievku bez tuku, rozmixovanú ryžu s hydinovým mäsom, staršie pečivo,“ radí bežnú stravu zaradiť pomaly s ohľadom na konzistenciu stolice. Určite dieťa do jedla nenúťte, nemalo by však ani hladovať.

Dievcatko ma bolesti bruska

Znížte hrozbu ochorenia na rotavírus

Ideálne je, ak rotavírusovému ochoreniu samozrejme predídete. K najzraniteľnejším patria deti s problematickým sociálnym statusom, nízkym hygienickým štandardom, bez zásobovania pitnou vodou, deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, deti v rodine, kde je predpoklad rýchleho šírenia infekcie, i mnohopočetné rodiny.

„Rizikové sú aj deti umiestnené v kolektívnych zariadeniach,“ dopĺňa sestrička. Je teda dosť možné, že rotavírusovej infekcii sa nevyhnete. Riziko sa však dá efektívne znížiť – dodržiavaním základných zásad hygieny, izoláciou chorého dieťaťa a očkovaním proti rotavírusom.

Neprehliadnite

  • vodnaté zapáchajúce hnačky
  • zvracanie
  • horúčku 38 °C a viac
  • bolesti brucha alebo kŕče v bruchu

Rotavírusová prevencia

  • umývanie rúk: vždy s mydlom a pod tečúcou vodou, namydliť a opláchnuť sa musia všetky plochy oboch rúk, vírus sa spláchne mechanicky prúdom vody, ruky sušte zásadne papierovými utierkami, alternatíva sú dezinfekčné prostriedky s alkoholom, likvidácia vírusu sa dosiahne aplikáciou na suché ruky a pôsobením do vyschnutia
  • izolácia: do kolektívu patria iba zdravé deti, ak chcete, aby túto zásadu dodržiavali ostatní rodičia, robte to isté
  • očkovanie: dostupné sú dve vakcíny, ktoré obsahujú živé oslabené vírusy tejto choroby a vytvárajú imunitu v črevnom systéme, dlhodobým sledovaním sa vyhodnotili ako bezpečné, podávajú sa vo forme perorálneho roztoku na okamžité použitie po vybratí z chladničky, skladujte ich v teplote 2 — 8 °C

PÁČILA SA VÁM TÁTO RADA OD NAŠEJ ODBORNÍČKY?

Viac podobných rád a tipov si môžete prečítať v blogu O zdraví. Túto radu pre vás pripravila PhDr. Milena Cifruľáková, hlavná sestra v odbore pediatria v sieti nemocníc Svet zdravia.

Milena Cifrulakova

S PROCARE OSOBNOU STAROSTLIVOSŤOU SA O ZDRAVIE VAŠICH DETÍ POSTARÁME

Jedinečný systém komplexnej starostlivosti pre Vás, Vašu rodinu a Vaše zdravie. Množstvo nadštandardných služieb a doplnkov, vďaka ktorým máte pod palcom nielen svoj čas, ale aj zdravie v rukách tých najlepších odborníkov a špecialistov.

Využite jeden z balíkov ProCare Junior alebo ProCare Family Smart a my sa už o Vaše zdravie postaráme.

Balík Junior

Balík Family Smart

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)