Prejsť na obsah

Máte opuchnutý, boľavý palec na nohe? Môže byť za tým hyperurikémia

V krvi sa prirodzene nachádza látka, ktorá sa volá kyselina močová. Vzniká ako produkt metabolizmu tzv. purínov, ktoré telo získava aj zo stravy. Zvýšená koncentrácia kyseliny močovej v krvi t.j. hyperurikémia vzniká nadprodukciou kyseliny močovej. Považuje sa za rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb, vysokého krvného tlaku a krvácania do centrálneho nervového systému. Dna je klinickým prejavom…

06.03.2018

V krvi sa prirodzene nachádza látka, ktorá sa volá kyselina močová. Vzniká ako produkt metabolizmu tzv. purínov, ktoré telo získava aj zo stravy.

Zvýšená koncentrácia kyseliny močovej v krvi t.j. hyperurikémia vzniká nadprodukciou kyseliny močovej. Považuje sa za rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb, vysokého krvného tlaku a krvácania do centrálneho nervového systému.

Dna je klinickým prejavom zvýšenej kyseliny močovej v krvi. Ide o akútny zápal jedného alebo viacerých kĺbov, najčastejšie ide o zápal kĺbu palca nohy.

Pozrite si viac o Dna a hyperurikémii v rade lekárky MUDr. Frolkovičovej.

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Frolkovičovej z ProCare Vlčie Hrdlo? Viac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 20.12.2016 | Aktuality

    Prvá vianočná handmade burza pacientov

    Pacienti psychiatrického oddelenie nemocnice Svet zdravia v Trebišove v spolupráci so zdravotníckym personálom psychiatrického oddelenia pripravili pre všetkých zamestnancov nemocnice prvú vianočnú handmade burzu. Tá sa uskutočnila 06.12.2016 v priestoroch recepcie nemocnice, kde si za dobrovoľný príspevok mohli ľudia dobrej vôle zakúpiť handmade výrobky pacientov, ktorí ich vyrábali spolu so svojim zdravotníckym personálom ako súčasť terapie. …
  • 28.07.2021 | Aktuality

    Piknik s laktačnou poradkyňou v dunajskostredskej nemocnici

    Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia pozývame mamičky, pokojne aj s bábätkami a kočíkmi, na piknik v tráve s laktačnou poradkyňou. V Nemocnici Svet zdravia Dunajská Streda chránime a podporujeme dojčenie zavedením najvyššieho štandardu pri získavaní poznatkov v oblasti dojčenia. Preto sme si pre mamičky vo štvrtok 05. 08 .2021o 8:30 hod. pripravili diskusiu: o trendoch…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)