Prejsť na obsah

Michalovská nemocnica dostáva novú fazónu

Nemocnica Svet zdravia Michalovce dokončila koncom mája 2015 prvú fázu rekonštrukcie budovy infektologického pavilónu. Tá zahŕňala výmenu strechy, inštaláciu nových okien, zateplenia a fasády. Vo vnútri bol vstavaný nový výťah a v súčasnosti prebieha ešte rekonštrukcia schodísk a sociálnych zariadení. Vynovené boli tiež priestory infektologickej ambulancie. Farba a dizajn novej fasády sa už nesú v…

02.07.2015

Nemocnica Svet zdravia Michalovce dokončila koncom mája 2015 prvú fázu rekonštrukcie budovy infektologického pavilónu. Tá zahŕňala výmenu strechy, inštaláciu nových okien, zateplenia a fasády. Vo vnútri bol vstavaný nový výťah a v súčasnosti prebieha ešte rekonštrukcia schodísk a sociálnych zariadení. Vynovené boli tiež priestory infektologickej ambulancie. Farba a dizajn novej fasády sa už nesú v štýle nemocnice novej generácie, ktorá by mala byť v prevádzke od januára 2018. Hodnota celkovo vynaložených investícií do infektologického pavilónu je vyše 255-tisíc eur.

  _IFR0001.jpg

„Budova infektologického pavilónu je súčasťou nového usporiadania nemocnice novej generácie v Michalovciach. Jej dnešná podoba predznamenáva konečnú tvár celého areálu. Veľmi ma teší, že sa v rámci rekonštrukcie podarilo skultúrniť aj vstup do areálu, ktorý sa pri tomto pavilóne doširoka otvoril a tým vzniká nová promenáda. Nový nemocničný areál je projektovaný tak, aby bol prirodzenou súčasťou centra mesta, bol v ňom život a vytváral príjemné prostredie pre všetkých návštevníkov,“ zdôraznil Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ siete regionálnych nemocníc Svet zdravia.

„Vonkajšia vizáž nemocničných budov vytvára prvý dojem. Práve v tejto oblasti ťahal infektologický pavilón dlhodobo za kratší koniec. Dnes však zo škaredého káčatka vyrástla krásna labuť. Som presvedčená, že pacienti budú už pri vstupe cítiť liečivé prostredie a ich uzdravenie potrvá kratšie. Navyše lôžkovú časť budovy plánujeme zrekonštruovať ešte pred začiatkom prevádzky novej nemocnice. Súčasne je pravdepodobné, že do tejto budovy pribudne ešte oddelenie príbuzného odboru,“ doplnila Zita Ženišová, riaditeľka nemocnice Svet zdravia Michalovce.

„Sme radi, že nášmu partnerovi – spoločnosti Svet zdravia, a. s., sa podarilo splniť ďalšie z náročných predsavzatí. Dnes sme svedkami skrášlenia jednej z budov nemocnice a jej okolia. Michalovčania tak získavajú konkrétnu predstavu o tom, ako by mala o dva roky vyzerať nová nemocnica, ktorú celý Zemplín už netrpezlivo očakáva,“ vysvetlil Viliam Zahorčák, primátor mesta Michaloviec.

Infektologické oddelenie zažíva v prázdninovom období zvýšený nápor

Výskyt infekčných ochorení má značne sezónny charakter. Každoročne v letných mesiacoch sa na infektologickom oddelení liečia desiatky pacientov s akútnymi infekčnými črevnými ochoreniami. Ich zvýšený výskyt súvisí s vysokými vonkajšími teplotami, čo podmieňuje rýchlejší rast a množenie choroboplodných zárodkov vo vonkajšom prostredí. Vyvolávateľmi týchto ochorení sú baktérie, vírusy a parazity. Najčastejšie sú to salmonelózy, bacilová červienka, kampylobakterové hnačkové ochorenia a u detí rotavírusové infekcie.

„Ťažšie formy hospitalizujeme, ľahšie formy liečime ambulantne. Výskyt tohto typu infekcií nezávisí od veku pacienta .Najťažšie sa však prejavujú u malých detí a starších osôb, u ktorých môžu spôsobiť zlyhanie orgánov (obličky, kardiovaskulárny systém), čo si potom vyžaduje intenzívnu medicínsku starostlivosť,“ spresnil MUDr. Štefan Zamba, primár infektologického oddelenia nemocnice Svet zdravia Michalovce.

Zažívacie problémy sú však často spojené aj s dovolenkou v zahraničných destináciách. Súvisí to s inou úrovňou hygieny v stravovacích zariadeniach, s iným spektrom mikróbov v odlišnom klimatickom prostredí a niekedy aj so slabšou hygienickou ostražitosťou pri konzumácii lákavých jedál.

Nevyhnutnou súčasťou našich aktivít na dovolenke preto musí byť zvýšená hygiena pri príprave potravín, v stravovacích zariadeniach konzumovať len dôsledne umyté, podľa možnosti olúpané ovocie, požívať tekutiny len z balených fliaš. Zdrojom infekcie môže byť napríklad aj ľad v nápoji (ak nie je v danej oblasti zaručený hygienicky zdravotne neškodný zdroj pitnej vody).

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 19.02.2021 | Aktuality

    Kaufland pomáha

    Spoločnosť Kaufland Slovensko vyjadrila Nemocnici Svet zdravia Michalovce a jej zdravotníkom v prvej línii vďaku v podobe potravín plných energie.   Paleta džúsov, kávy, arašidov, čajov a sušienok sú skvelým zdrojom energie v týchto náročných dňoch. Potravinová podpora putovala na infektológiu, OAMIS, centrálnu triáž pacientov a na reprofilizované pracovisko, kde sú aktuálne hospitalizovaní pacienti s ochorením COVID-19. Ďakujeme!
  • 07.12.2017 | Aktuality

    Do novej nemocnice v Michalovciach sa začali sťahovať prví pacienti

    Raňajkovali ešte v starých priestoroch, no obed si už dopriali v nových izbách hotelového štandardu. Do nemocnice novej generácie v Michalovciach, ktorú koncom novembra otvorila sieť nemocníc Svet zdravia, sa dnes začali sťahovať prví pacienti. V nových izbách v prvý deň ubytovali prvých 30 z nich.   Každé oddelenie má na presťahovanie pacientov jeden deň.…
  • 18.06.2018 | Blog

    Nezhubný nádor na mozgu

    Ivana (55) z Košíc vďaka telefonátu na linku ProCare Lekár 24 odhalila vážnu chorobu svojej autistickej dcérky Karolínky,   Nerozpoznané príznaky Naša dcérka Karolínka je autistka, takže jej vyjadrovacie schopnosti sú kvôli tomu obmedzené. Jedného dňa som si všimla, že si šetrí pravú ruku a pravú nohu. Pravú ruku prestala úplne používať a len je…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)