Prejsť na obsah

Primár ortopédie v Nemocnici Medissimo N. Krajcsovics: „Boľavé rameno nezanedbajte“

Peter z Bratislavy mal dlho problémy s ramenom. Odštartoval ich pravdepodobne pád z bicykla pred viac ako desiatimi rokmi. Bolesti sa však rokmi zhoršovali a postupne sa pridala aj obmedzená hybnosť.

15.04.2024

Rameno sa čoraz častejšie ozývalo už aj v noci. Peter vyhľadal odborníkov v Nemocnici Medissimo až v stave, keď sa ramenný kĺb nedal zachrániť. „Bolesti som mal 5 až 7 rokov,“ priznal pacient. Do úvahy už nepripadala artroskopia ramena, ale rovno endoprotéza. Lekár po komplexnej diagnostike naplánoval výmenu ramenného kĺbu. „Vyšetrenie ukázalo, že pacient má degeneratívne poškodenie ramena, takzvanú omartrózu. Je to nezvratný proces, poškodenie nevieme vrátiť späť a rameno by po čase zostalo nehybné,“ vysvetlil situáciu MUDr. Norbert Krajcsovics, primár ortopédie v Nemocnici Medissimo.

Peter absolvoval v Nemocnici Medissimo približne 90-minútový zákrok v celkovej anestézii. „K dispozícii máme najmodernejšie implantáty, ktoré zabezpečujú pacientom vysoký štandard pohybu.  Nahradili sme kĺbne plochy, hlavu ramennej kosti a jamku kĺbu. Operácia je v súčasnosti už veľmi šetrná. Zlepšenie životného komfortu je výrazné,“ zhrnul zákrok operatér Norbert Krajcsovics.  

Peter sa bál práve operácie. To bol hlavný dôvod, pre ktorý riešenie problému tak dlho odkladal. „Mal som strach. Moja predstava bola, že mi budú píliť, rezať ruku, ale MUDr. Krajcsovics moje obavy tak nadľahčil, že som sa nimi prestal zaťažovať a hodil som ich za hlavu. Spoľahol som sa vyslovene na doktora,“ objasnil Peter, prečo sa napokon pre operáciu rozhodol.  „Keď som si líhal na operačný stôl, bol som pokojný,“ doplnil. 

Po zákroku dostal na šesť týždňov ortézu, už po prvej kontrole bol lekár s pooperačným stavom spokojný. „Po sňatí ortézy začneme s cielenou, komplexnou rehabilitáciou,“ spresnil MUDr. Krajcsovics. Peter by sa chcel opäť vrátiť o obľúbenému športu – k bicyklovaniu.

Príbeh pacienta Petra zaznamenala RTVS v odbornej medicínskej relácii Moja diagnóza. Uvidíte v nej nielen diagnostiku, ale aj operačný zákrok a rehabilitáciu v Nemocnici Medissimo. Pozrieť si ju môžete tu.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 12.02.2020 | Svet Zdravia

    Dom ošetrovateľskej starostlivosti Trebišov

    Potrebujete dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť o svojho blízkeho? Potrebujete dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť o svojho blízkeho? PONÚKAME VÁM DOM OŠETROVATEĽSKEJ STAROSTLIVOSTI Odbornou starostlivosťou, sprevádzanou láskou a ústretovosťou, sa snažíme uspokojiť potreby chorých, predchádzať zdravotným komplikáciám alebo ich minimalizovať, zabrániť zhoršovaniu kvality života pri zachovaní ľudskej dôstojnosti. Našou snahou je pacienta aktivizovať, nacvičovať chôdzu, sebestačnosť, kontinenciu. Potrebnú rehabilitáciu…
  • 11.11.2022 | Aktuality

    Dar pre Všeobecnú nemocnicu Rimavská Sobota

    Mamičky ale aj personál novorodeneckého oddelenia potešila Nadácia Križovatka, ktorá nám opäť darovala 5 ks monitorov dychu Babysense 1 Pro. Dar prevzala námestníčka pre ošetrovateľstvo s primárkou pediatrického oddelenia a vedúcou sestrou. Monitory kontrolujú dýchanie dieťatka a mamičky si ich môžu požičať aj domov. Aj vďaka týmto prístrojom sa predchádza náhlemu úmrtiu dojčiat. Ďakujeme pekne.
  • 24.04.2020 | Blog

    Starajú sa o Vaše zdravie – MUDr. Martin Žofčák

    Michalovce sú okresné mesto, v ktorom sa nachádzajú dve nemocnice. Psychiatrická nemocnica Michalovce, n.o., poskytuje zdravotnú starostlivosť pacientom postihnutých psychickými chorobami a poruchami. Druhá, ktorá v dnešnej podobe funguje od jesene 2017, Nemocnica novej generácie, je všeobecná nemocnica a poskytuje široký záber zdravotnej starostlivosti o pacientov.   MUDr. Žofčák Martin Primár ortopedického oddelenia, Nemocnica Svet…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)