Prejsť na obsah

Preukázateľne dokážu zrýchliť liečbu pacientov! Reč je o psích terapeutoch priamo v nemocnici

Znižujú napätie a úzkosť, rozptyľujú myseľ od ťažkých situácií, poskytujú emocionálnu podporu... Ak máte doma svojich štvornohých miláčikov, ich schopnosti ste určite pocítili aj na vlastnej koži. Vďaka týmto, a mnohým ďalším pozitívnym vlastnostiam, sa terapia so psami stáva čoraz populárnejšou metódou v liečbe duševných ochorení na psychiatrických oddeleniach. Už päť rokov chodí najlepší priateľ človeka priamo za pacientmi aj do trebišovskej nemocnice

29.07.2024
Čo je kanisterapia a ako pomáha pacientom

Čo je kanisterapia a ako pomáha pacientom

Psy odjakživa poskytujú nekritickú spoločnosť a lásku každému z nás. Aj preto sú vhodným partnerom na zlepšovanie sociálnych väzieb u pacientov, ktorí trpia úzkosťami či depresiami. Vďaka interakciám so psami pacienti počas kanisterapie zažívajú bezpodmienečné prijatie. Neodsudzujúca povaha zvierat, ktoré prijímajú každého bez rozdielu, výrazne pomáha zmierniť pocit izolácie a posilňuje sebahodnotenie pacientov. 

„Pri našich návštevách sa zameriavame na prirodzenú interakciu medzi pacientmi a psami. Naše psy sú trénované a citlivé na emocionálne stavy ľudí okolo nich, čím pacientom poskytujú pocit bezpečia a akceptácie. Prístupy sú založené na obojstranne priaznivých interakciách,kde pacienti môžu hladkať psy, hrať sa s nimi, alebo jednoducho len byť v ich prítomnosti, čo vedecké štúdie potvrdili ako efektívnu metódu na zníženie úzkosti a zlepšenie nálady,“ opisuje Slavomíra Dupláková, ktorá v trebišovskej nemocnici realizuje kanisterapiu.

Vplyv kanisterapie už dlhšie obdobie pozorujú práve v trebišovskej nemocnici. Začali s ňou pred piatimi rokmi a pri skúmaní jej účinkov videli jasné pozitívne výsledky.

Pacientom, ktorí absolvovali kanisterapiu, depresia ustupovala rýchlejšie

„Na našom oddelení sme otvorení voči novým inovatívnym metódam liečby alebo podporným formám, ktoré majú preukázaný pozitívny vplyv pri liečbe pacientov. To je tiež dôvod, prečo sme kanisterapiu priniesli aj do našej nemocnice. Potvrdilo sa nám, že pacienti, ktorí absolvovali kanisterapiu, mali pri tej istej liečbe a prístupe, viditeľne rýchlejšie zlepšenie stavu. Ustúpil im smútok, opadol z nich strach a rýchlejšie u nich nastúpil pocit radosti. Túto podpornú metódu preto využívame už roky. Pacienti sú po jej absolvovaní uvoľnenejší, otvorenejší a aj my, zdravotníci, potom vieme na tieto sedenia nadviazať. Pacientov s depresiami či úzkosťami je vplyvom ich ochorenia veľmi ťažké presvedčiť o tom, že sú aj iné, ako tie zlé veci. Psy vedia tieto ich myšlienky rozptýliť, niekedy teda kanisterapia môže byť aj štartovacím bodom terapie,“ hovorí Richard Bodnár, psychológ z nemocnice v Trebišove.

Kanisterapia na psychiatrickom oddelení prináša nové pozitívne zmeny. Je dôkazom toho, že aj najjednoduchšie formy terapie, ako je interakcia so psom, môžu mať hlboký a liečivý vplyv na duševné zdravie.

Obľúbená je takmer u všetkých pacientov. Nikdy nemajú problém zaplniť miesta v skupine, pokračuje v rozprávaní psychológ Bodnár.

„Nedávno sme u nás mali pacientku, ktorá bola na našom oddelení hospitalizovaná tiež pred rokom. Aj po takom čase mi hovorila, že ak by sa náhodou našlo voľné miesto, rada by išla na túto terapiu znova. Na oddelení často vidíme, že pacienti hneď po sedení volajú domov a rozprávajú o svojom zážitku rodine. Najlepšie však je, že sa v nich tieto pocity držia dlhodobo, nie je to len chvíľková radosť.“

Zdravotná poisťovňa Dôvera zdvojnásobila liečbu – kanisterapiu

Intervencia s asistenciou psov nie je vhodná len pre pacientov s úzkosťami a depresiami, ale taktiež pre ľudí s ľahkými kognitívnymi poruchami i ľahkými demenciami. Tieto dôvody viedli zdravotnú poisťovňu Dôvera k finančnej podpore, ktorá umožnila intenzívnejšiu kanisterapeutickú liečbu pacientov v nemocnici. Vďaka nej v nemocnici už zdvojnásobili  sedenia kanisterapie z dvoch týždňov do mesiaca na každý týždeň. Obe skupiny pacientov tak teraz absolvujú dve terapie do mesiaca, čiže dokážu pomôcť o 50 % viac pacientom. 

Zintenzívnenie frekvencie kanisterapie psychológ vníma ako veľmi pozitívny krok. „Podpora zo strany poisťovne Dôvera nám umožnila  zvýšiť počet pacientov, ktorí absolvujú kanisterapiu až na 40 pacientov mesačne. Ja osobne, popri preukázaných výsledkoch kanisterapie, vidím veľký význam tejto doplnkovej formy terapie tak pre pacientov, nás zdravotníkov, ale aj pre zdravotníctvo ako také.“

Psa môžu pacienti hladiť, kŕmiť, hrať sa s ním či byť len v jeho prítomnosti

Jedným z fascinujúcich aspektov kanisterapie je schopnosť psov rozpoznať emocionálne stavy ľudí. Psy vedia intuitívne vycítiť úzkosť, depresiu alebo stres  a reagovať na ne utišujúcim správaním. Už len prítomnosť týchto štvornohých tvorov dokáže upokojovať.

„Priebeh každej kanisterapie je rozdielny. Rozlišujem, či máme sedenie s pacientami s úzkosťami a depresiami, alebo s ľahkými poškodeniami mozgu. Stretnutie však vždy začínam predstavením našich psov, aby sa s nimi pacienti zoznámili, pohladili si ich. Ak psy intervenujú s pacientami s úzkosťami, ideme viac do hĺbky. Úplne zjednodušene: pýtam sa ľudí, či mali vlastného psa, aké pocity im prinášal .. aby sme opäť vyvolali ten istý hĺbkový stav radosti. Pokiaľ ide o pacientov s kognitívnymi poruchami, tam sa snažíme pacientov prostredníctvom hry so psami zaktivizovať,“ doplnila kanisterapeutka Dupláková.

Stretnutia prebiehajú za priaznivého počasia v areáli nemocnice, v prípade dažďa, či zhoršených podmienok, v nemocničných priestoroch. V minulosti bolo nepredstaviteľné, že by pes chodil za pacientmi priamo do nemocnice. Dnes je to svetovo rozšírená doplnková metóda liečby. A pacientov pri nej poteší už len samotná myšlienka, že ich ide navštíviť najlepší priateľ človeka.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.06.2016 | Aktuality

    Medzinárodný deň sestier

    Nemocnica s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta, a.s. si tento rok po prvý krát vo svojej histórii pod hlavičkou Sveta zdravia uctila svoje sestry pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier 2016, ktorý pripadá každý rok na 12. mája 2016. Vedenie nemocnice odovzdalo všetkým sestrám v daný deň v zmene kvet priamo do ich láskavých rúk, spoločne s…
  • 10.08.2022 | Aktuality

    Sieť polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia sa rozširuje o špecializované pracovisko Sportclinic

    V sieti polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia pribudlo nové pracovisko. Najnovším členom sa stala bratislavská športová klinika Sportclinic, ktorá sa venuje nielen vrcholovým, ale už aj rekreačným športovcom. V rámci polikliník ProCare ide o 14. pracovisko siete. Spojenie so Sportclinic „Táto akvizícia výrazne posilní sieť ProCare v špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Odborný tím Sportclinic má výbornú…
  • 04.11.2019 | Blog

    Môže vás ohroziť chronický zápal krčka maternice?

    Vznik chronickej cervicitídy (zápal krčka maternice) je spojený so vstupom patogénnych mikroorganizmov ako baktérie, vírusy, plesne do oblasti krčka maternice. Chronicky zápal krčka maternice Neliečenie chronického zápalu môže viesť k vzniku erózie krčka maternice, zhrubnutiu celého objemu krčka maternice. Príčin vzniku zápalu môže byť niekoľko: zosunutie krčka maternice alebo vagíny pred rodidlá a jeho mechanické…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.