Prejsť na obsah

Ťažkosti so žlčníkom u žien

Žlčník je súčasťou tráviacej sústavy. Pričom jeho hlavnou funkciou je zhromažďovanie žlče a jej následné vypudenie pri zvýšenej potrebe v procese trávenia. Aké najčastejšie problémy majú so žlčníkom práve ženy? Dozviete sa v rade prof. MUDr. Štefana Hrušovského, internistu, hepatológa, gastroenterológa v Hepatobiliárnom centre Nemocnice Svet zdravia Michalovce. Mávajú vznikajú problémy so žlčníkom v tehotenstve alebo pri…

09.09.2020

Žlčník je súčasťou tráviacej sústavy. Pričom jeho hlavnou funkciou je zhromažďovanie žlče a jej následné vypudenie pri zvýšenej potrebe v procese trávenia.

Aké najčastejšie problémy majú so žlčníkom práve ženy? Dozviete sa v rade prof. MUDr. Štefana Hrušovského, internistu, hepatológa, gastroenterológa v Hepatobiliárnom centre Nemocnice Svet zdravia Michalovce.

Mávajú vznikajú problémy so žlčníkom v tehotenstve alebo pri užívaní antikoncepcie?

Žlčník má v tehotenstve pomalšiu pohyblivosť (motilitu) a počas gravidity sa zvyšuje saturácia žlče cholesterolom. To je situácia, v ktorej sa v žlčníku ľahšie tvoria kamene. Preto je počas tehotenstva je výskyt žlčových kameňov častejší, v niektorých prípadoch sa dokonca prejavujú svojimi komplikáciami.

Údaje o súvislostiach antikoncepcie s problémami so žlčníkom nie sú celkom jednoznačné

Podľa niektorých štúdií vo veku pod 30 rokov hormonálna antikoncepcia podporuje rozvoj žlčových kameňov, najmä na začiatku užívania. Vo veku 30-40 rokov je však výskyt žlčových kameňov, naopak, nižší u tých žien, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu. Porozmýšľajte nad voľbou vnútromaternicového telieska.

Môžu problémy so žlčníkom spôsobiť aj iné zdravotné ťažkosti?

Menší kameň môže vycestovať zo žlčníka do hlavného žlčového vývodu, ktorý upchá a zabráni prirodzenému odtoku žlče do tenkého čreva. Stav sa volá choledocholitiáza.

Pri choledocholitiáze nastáva porucha plynulého odtoku žlče do čreva, do žlčového systému sa  dostanú baktérie. Môže vzniknúť akútny zápal žlčových ciest so silnou bolesťou brucha, trasením tela a vysokou horúčkou, t.j. akútna cholangitída.

Choledocholitiáza môže vyvolať ďalšiu, nie častú, ale závažnú komplikáciu

Upchatie hlavného vývodu pankreasu, ktoré vyvolá akútnu pankreatitídu. Akútna pankreatitída má zväčša ľahký priebeh, no existuje i ťažká forma s odumretím a natrávením časti pankreasu.

Takáto ťažká nekrotizujúca pankreatitída sa takisto môže skomplikovať baktériovou infekciou v mieste odumretého tkaniva, infekcia môže preniknúť do krvi a vznikne infekcia celého organizmu, čiže sepsa. Odumretie tkaniva pankreasu a celková infekcia (sepsa) predstavuje ohrozenie života, ktoré aj v súčasnosti u časti pacientov vyvolá mnohoorgánové zlyhanie a úmrtie.

Aké sú okrem kameňov a zápalov najčastejšie problémy pacientov v súvislosti so žlčníkom?

Pri cholecystolitiaze vzniká chronický zápal žlčníka spôsobený neustálym dráždením steny žlčníka kameňmi. Tento stav je pred-rakovinový stav, prekanceróza. To znamená síce mierne, ale predsa len zvýšené riziko rakoviny žlčníka. Preto dnes niektorí odborníci navrhujú, aby sa žlčníky s kameňmi a chronickým zápalom odstraňovali po desiatich rokoch od zistenia, aj keď pacientovi nespôsobujú žiadne bolesti, vracanie či iné príznaky.

Môžu mať ťažkosti so žlčníkom už deti?

Zriedkavo sa vyskytuje cholecystolitiaza – kamene v žlčníku – už v detskom veku. Niekedy je to v súvislosti s nadmerným rozpadom červených krviniek (hemolýzou) v dôsledku vrodenej poruchy.

Túto radu pre vás pripravil prof. MUDr. Štefan Hrušovský, internista, hepatológ, gastroenterológ v Hepatobiliárnom centre Nemocnice Svet zdravia Michalovce.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 28.10.2019 | Blog

    Má vnútromaternicové teliesko vedľajšie účinky?

    Máte veľmi silnú menštruáciu a lekár vám poradil vnútromaternicové teliesko na jej zmiernenie? V rozhodovaní často prídu obavy z vedľajších účinkov hormónov. Je to skutočne tak? Dozviete sa v rade lekára MUDr. Štefana Novysedláka, primára Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia spišskovoveskej nemocnice.   Ako funguje vnútromaternicové teliesko Vnútromaternicové teliesko s postupným uvoľňovaním gestagénu (hormón s efektom progesterónu) bolo…
  • 20.06.2018 | Aktuality

    Zdravotní klauni v nemocnici Galanta

    Na Pediatrickom oddelení Nemocnice s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta, a. s. 12. júna 2018 klaunovali „zdravotní klauni“ z občianskeho združenia Červený nos pre všetky hospitalizované deti na tomto oddelení. Dobrou náladou a smiechom prispeli k ich psychickej pohode v nemocničnom prostredí a zároveň aj k zlepšeniu ich celkového zdravotného stavu.
  • 18.02.2021 | Aktuality

    Keď sú dvaja šťastní, krv dostane tretí

    Takto pozýva hematologicko-transfúziologické oddelenie nemocnice v Humennom zapojiť sa do Valentínskej výzvy siete nemocníc PCSZ pre zamilovaných darcov.   Napriek pandémii sa v nemocniciach stále operuje a zdravotníci potrebujú ošetriť akútnych pacientov a preto pri príležitosti sv. Valentína, sme si pre všetkých zaľúbencov pripravili špeciálny darček – všetci darcovia, ktorí prišli v pároch dostali zamilované rúška s nápisom  LO –…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)