Prejsť na obsah

Totálna endoprotéza lakťa (primoimplantácia na OÚCH v Michalovciach) 

Okrem bedrového kĺbu, kolena či ramena, je možné nahradiť aj kĺb lakťa. Táto zriedkavá operácia má svoje prísne indikácie. Jedná sa o pomerne zložitý operačný výkon, kedy sa nahrádzajú kĺbne plochy ramennej a lakťovej kosti.

18.12.2023

Medzi indikácie k totálnej endoprotéze lakťového kĺbu patria: reumatoidná artritída, ktorá zasahuje lakťový kĺb a vedie k jeho znehybneniu, osteoartróza, teda degeneratívne poškodenie chrupaviek buď degeneratívneho pôvodu alebo poúrazového charakteru. 

V prípade zložitých trieštivých zlomenín tiež uvažujeme o možnosti TEP lakťa. K vzácnejším prípadom patrí resekcia kostného nádoru a následná nutnosť náhrady kĺbu alebo hemofylická artropatia.  

Pre rastúci počet komplikovaných zlomenín na našom pracovisku a nutnosť riešenia ich následkov sme sa rozhodli po úspešnom zvládnutí implantácie totálnej endoprotézy ramenného kĺbu aj pre implantácie totálnej endoprotézy lakťa. Doposiaľ sme vykonávali len čiastočnú náhradu-hlavice vretennej kosti.   

S pomocou primára Úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline MUDr. Juraja Kaciana, MPH  sme úspešne implantovali endoprotézu lakťa pacientke s poúrazovými následkami po trieštivej vnútrokĺbnej zlomenine ramennej kosti. Výkon prebehol bez komplikácií, pacientka odchádzala domov bez fixácie s výrazne zlepšenou pohyblivosťou lakťa. Týmto sme rozšírili spektrum výkonov na našom pracovisku, ktoré sú v portfóliu vyšších pracovísk štandardizovaným, nie tak častým výkonom ako kolenné, bedrové a ramenné endoprotézy.  

MUDr. Maroš Eľko  

Primár oddelenia úrazovej chirurgie 
Nemocnica Penta Hospitals Michalovce 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 05.10.2019 | Blog

    Hormón oxytocín ovplyvňuje nielen pôrod, kojenie ale aj emócie

    Jeho názov v gréčtine znamená rýchly pôrod. Je tvorený v hypotalame v supraoptickom a paraventrikulárnom jadre odtiaľ cez neuróny je uskladnený v zadnom laloku hypofýzy odtiaľ je pulzatívne vylučovaný prostredníctvom nervových signálov do krvného obehu. Naviac je známy v súvislosti s pôrodom a dojčeným Podnetom pre jeho tvorbu je vonkajší podnet hlavne fyzikálneho charakteru. Jeho biologický…
  • 12.07.2017 | Blog

    Tetánia – ochorenie vystresovaných

    Dlhodobý stres, citové vypätie, nedodržiavanie stravovacieho, či pitného režimu prispieva k problému ochorenia s názvom tetánia. Príznaky tetánie Najväčším a zároveň najťažším príznakom je tetanický záchvat, ktorý síce nie je život ohrozujúci, ale vie ho poriadne znepríjemniť. Väčšinou ide o bolestivé a kŕčovité napätie svalov. Ďalšie príznaky sú: nervozita, búšenie srdca, lapanie po dychu, pocit na…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)