Prejsť na obsah

V partizánskej nemocnici sa minulý rok narodilo vyše 600 detí

V Nemocnici Svet zdravia Partizánske sa vlani narodilo 606 detí. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a šiestim mamičkám sa narodili dvojičky.   Zatiaľ čo v roku 2016 sa v partizánskej nemocnici uskutočnilo 553 pôrodov, v roku 2017 ich bolo presne 600 a vlani 603. „Budúce mamičky k nám privádza rodinné prostredie našej malej pôrodnice i osobné zainteresovanie primára oddelenia.…

17.01.2019

V Nemocnici Svet zdravia Partizánske sa vlani narodilo 606 detí. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a šiestim mamičkám sa narodili dvojičky.

 

Zatiaľ čo v roku 2016 sa v partizánskej nemocnici uskutočnilo 553 pôrodov, v roku 2017 ich bolo presne 600 a vlani 603.

„Budúce mamičky k nám privádza rodinné prostredie našej malej pôrodnice i osobné zainteresovanie primára oddelenia. Snažíme sa, aby prístup ku každej rodičke bol individuálny, návštevy príbuzných sú prakticky neobmedzené a na nadštandardných izbách  ponúkame možnosť ubytovania blízkej dospelej osoby,“ hovorí vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Zuzana Šramková s tým, že nemocnica uplatňuje aj rooming in, teda dieťatko je počas celej hospitalizácie na izbe spolu s mamičkou.

Dievčat sa v partizánskej nemocnici vlani narodilo 271, chlapcov zase 335. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Kristína, Viktória a Ema. U chlapcov dominovali mená Jakub, Šimon a Martin. „Nezabudnuteľné bolo pre nás narodenie dvojčiat, ktoré prišli na svet fyziologickým pôrodom až s dvojhodinovým rozdielom,“ podotýka Šramková.

Mamičky spolu s oteckami majú v partizánskej nemocnici možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu. „Dozvedia sa tak, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko, čo oceňujú hlavne prvorodičky. Na jeho príchod sa tak dokážu oveľa lepšie pripraviť, získajú praktické návyky a zoznámia sa s priestormi i personálom oddelenia,“ vysvetľuje Šramková. Predpôrodný kurz minulý rok absolvovalo 187 mamičiek.

Spolu so zdravotníckym personálom si mamičky môžu aj naplánovať, ako by mal ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o novorodenca a vytvoriť si individuálny pôrodný plán.

Tento rok plánuje nemocnica zrekonštruovať nadštandardné izby a skvalitniť kurz predpôrodnej prípravy, ktorú bude viesť certifikovaná lektorka. „Naďalej sa budeme snažiť spríjemniť našim rodičkám pobyt na oddelení aj milým prístupom a úprimným úsmevom,“ dodala Šramková.

Pôrodnica v Nemocnici Svet zdravia Partizánske sa stala podľa mamičiek jednotkou v Trenčianskom kraji. V prieskume, ktorý minulý rok pripravil Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom www.rodinka.sk, ju mamičky zaradili na prvé miesto. Dosiahla hodnotenie 88,1 percenta. Pôrodnica bola zároveň pozitívne ohodnotená za najnižší podiel cisárskych rezov na Slovensku.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 20.10.2020 | Blog

    Povolanie sestry je to najkrajšie a najušľachtilejšie zo všetkých povolaní.

    Už ako malá sledovala prácu sestier v naškrobených modrobielych uniformách a doma ošetrovala bábiky. Odkedy sa stala sestrou, prešlo takmer 37 rokov a ona zažila viacero epidémií. PhDr. Vierka Ivanková vedúca sestra infektologického oddelenia V Michalovskej nemocnici pracuje od roku 1983. Je absolventkou Trnavskej univerzity v odbore ošetrovateľstvo. Tri roky pracovala ako sestra v trojzmennej prevádzke na Onkologickom…
  • 25.05.2023 | Aktuality

    Bezpečnejšie a efektívnejšie operácie ortopedických pacientov v Michalovciach

    Jedným z hlavných cieľov Nemocnice Svet zdravia v Michalovciach je neustále skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti a nepochybne aj ortopedické oddelenie pod vedením MUDr. Martina Žofčáka je toho jasným dôkazom. Prvá operácia v sieti Svet zdravia s použitím systému Tricera prebehla v týchto dňoch práve v Michalovskej nemocnici. Artroskopická plastika predného skríženého väzu kolena trvala približne 50…
  • 18.01.2022 | Aktuality

    V dunajskostredskej nemocnici sa vlani narodilo 938 detí

    V Nemocnici Svet zdravia Dunajská Streda sa minulý rok uskutočnilo 931 pôrodov. V pôrodnici sa vlani narodilo 474 dievčat a 464 chlapcov. Dvojičky si z pôrodnice odnieslo 7 mamičiek.   Najčastejšími menami, ktoré rodičia vybrali pre svoje novonarodené dievčatká, boli Sofia, Hanna a Anna. U chlapcov dominovali mená Dávid, Dániel a Bence. Prvé dieťatko, ktoré prišlo v dunajskostredskej nemocnici na svet…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)