Tuky majú v tele nenahraditeľnú funkciu. Ľudské telo ich potrebuje ako jednu z foriem energie. Sú stavebnou zložkou dôležitých hormónov, chránia orgány pred mechanickým poškodením, ale aj pomáhajú udržiavať telesnú teplotu.
Naša strava obsahuje rôzne typy tukov. Niektoré sú potenciálne škodlivé, najmä ak sa konzumujú v nadmernom množstve. Podstatným faktorom tukov je ich zloženie a kvalita. Celkový príjem tukov by nemal prekročiť 30% z celkového denného príjmu energie.
Z toho nie viac ako 1/3 by mali tvoriť živočíšne tuky, medzi ktoré patrí:
- maslo
- masť
- oškvarky
- slanina
- loj.
Hlavným problémom živočíšnych tukov je, že v nich prevládajú nasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú ukladanie tukov v krvi vrátane cholesterolu.
Pozrite si v rade lekára MUDr. Kmiecik z ProCare Betliarska, ktoré bežné potraviny sú plné živočíšnych tukov, aj keď na prvý pohľad tak nevyzerajú.
Rady našich lekárov nájdete v blogu O zdraví. Mohlo by vás zaujímať aj Čo dokáže odhaliť preventívna prehliadka?