Prejsť na obsah

Raritná operácia v michalovskej nemocnici

Pán Marián trpel ťažkou deformačnou artrózou oboch kolenných kĺbov štvrtého stupňa, klinicky vyjadrenou ankylózou (znehybnenie kĺbu) oboch kolien s výraznou alteráciou chôdze, no vďaka všetkým členom tímu sa táto raritná operácia, respektíve spôsob jej prevedenia podaril. Celý proces sme v priebehu štyroch mesiacov sledovali a pri tejto príležitosti sme pre Vás pripravili krátky rozhovor s ortopédom a jedným z hlavných operatérov MUDr. Jozefom Petríkom, našou rehabilitačnou sestrou Katarínou Havranovou, ako aj samotným pacientom p. Mariánom.

19.07.2024
Obojstranná výmena kolenných kĺbov

Obojstranná výmena kolenných kĺbov

Dr. Petrík, prečo ste sa rozhodli pre obojstrannú výmenu kolenných kĺbov?

Hlavným dôvodom prečo sme sa rozhodli pre tento typ operácie bol práve RTG a klinicky nález na oboch kolenách, kedy by jednostranná náhrada kolenného kĺbu znamenala pre pacienta výrazne sťaženú pooperačnú rehabilitáciu. Pacient pre tento typ operácie spĺňal podmienky nielen z ortopedického hľadiska, ale aj z hľadiska OAIM lekára, keďže sa jednalo o pacienta, ktorý bol biologicky mladý a neliečený na výraznejšie pridružené ochorenia.

Čo bolo na tejto operácií kolena výnimočné?

Obojstranná TEP kolien (Pozn.: náhrada kolenných kĺbov) nie je nejako zvlášť výnimočná operácia, no v tomto prípade išlo skôr o spôsob jej prevedenia. Operačný zákrok prebiehal súčasne na oboch kolenách s dvomi operatérmi (Pozn.: primár ortopedického oddelenia MUDr. Martin Žofčák a ortopéd MUDr. Jozef Petrík). Tento spôsob prevedenia operácie priniesol výrazné skrátenie operačného času (75 minút). Dôležitú rolu zohrala spolupráca s OAIM oddelením (spôsob zvolenej anestézie a periférnych nervových blokád), vďaka čomu pacient lepšie toleroval skoré pooperačne obdobie spojene s rýchlejšou rehabilitáciou a minimalizáciou pooperačnej bolesti.

„Bola to operácia pred ktorou sme mali zdravý rešpekt, ale aj sa na ňu tešili. No viac sa tešíme z jej výsledku. Osobne sa v živote riadim podľa nasledovného vzorcu úspechu a to menej sľubovať, viac plniť,“ uviedol MUDr. Jozef Petrík, ortopéd Nemocnice Penta Hospitals Michalovce.

Ako prebieha príprava na operáciu / totálnu endoprotézu kolena?

Príprava na TEP zahrňuje dôkladné vyšetrenie pacienta nielen ortopédom, ale aj OAIM lekárom. Je nevyhnutné zabezpečenie potrebného inštrumentária (pozn.: všetky inštrumenty potrebné k operácií museli byť v tomto prípade na operačnej sále zdvojené), nácvik samotnej operácie a dôkladnú edukáciu celého tímu. Vyžaduje si to vysokú odbornosť operatérov, spoluprácu so sestrami na operačnej sále a personálu na OAIM oddelení. V neposlednom rade starostlivosť rehabilitačných sestier a trpezlivosť pacienta. Pri tomto spôsobe prevedenia operácie je pre pacienta náročnejšie aj to, že sa zveruje do rúk nie jednému, ale rovno dvom operatérom súčasne.

Pooperačné zotavenia a rehabilitácia

P. Katarína, popíšte nám pooperačný proces z pohľadu rehabilitácie.
Pacient bol po operácií dva dni na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde sme začali s ľahšími cvikmi ako sú napríklad cievna gymnastika. Na tretí deň bol pacient prevezený na oddelenie, kde pokračoval proces rehabilitácie a p. Marián sa po prvýkrát postavil na nohy. Na štvrtý deň sme prešli k samotnej chôdzi za pomoci G-aparátu (Pozn.: chodítko s podpazušnými podperami). O niekoľko dní nasledoval prechod na chôdzu za pomoci francúzskych bariel. Súčasťou celého procesu bolo samozrejme aj používanie rehabilitačných prístrojov na chladenie, kompresiu, zmiernenie opuchu a využite motodlahy (pozn.: motodlaha je motorizované zariadenie pre kontinuálne pasívny pohyb kolenného kĺbu a bedrového kĺbu).

Rehabilitácia po operácii kolena

p. Marián ako sa aktuálne cítite a ako si spomínate na celý proces liečby?
Momentálne sa cítim veľmi dobre, zvládam chôdzu bez oporných palíc s  minimálnymi bolesťami. Začalo to v Michalovciach, keď mi po operácií pomohli hlavne rehabilitačné sestry. Prakticky ihneď po operácií prebiehalo cvičenie a postavili ma na nohy. Venovali sa mi do poslednej chvíle môjho pobytu v tejto nemocnici. Moja rehabilitácia následne pokračovala približne jedenásť dní na rehabilitačnom oddelení v Trebišove. Pamätám si, že najťažšie boli prvé pooperačné dni. Aktuálne už barly nepoužívam a snažím sa chodiť na kratšie trasy bez nich. Rád by som sa aj touto cestou poďakoval celému zdravotníckemu tímu za pomoc a prístup počas celého môjho pobytu.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 29.01.2019 | Aktuality

    Primárku galantskej nemocnice ocenili titulom Najlepší lekár

    V galantskej nemocnici pracuje najlepšia lekárka v sieti nemocníc Svet zdravia za rok 2018. Spoločnosť koncom minulého roka týmto titulom ocenila primárku oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Dagmar Bodákovú. Stalo sa tak počas podujatia Liga výnimočných, ktoré sa vlani konalo už po štvrtýkrát.   „Aj v neľahkých podmienkach, v akých sme minulý rok pracovali, sa naši…
  • 10.06.2023 | Aktuality

    Sestra urologickej ambulancie polikliniky ProCare Košice získala ocenenie Biele srdce

    Biele srdce je celosvetový symbol sestier. Jeho tvar je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba zas symbolizuje prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta. Bc. Andrea Maurerová, sestra pôsobiaca na urologickej ambulancii, bola ocenená na regionálnej úrovni v Slovenskej komory sestier…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.