Prejsť na obsah

Lumbálna punkcia. Je zákrok nebezpečný?

Čo je lumbálna punkcia? Lumbálna punkcia je vyšetrovacia metóda, pri ktorej sa z diagnostických alebo liečebných dôvodov zavádza do chrbticového kanála ihla na odobratie mozgovomiechového moku – likvoru. Likvor je číra, bezfarebná tekutina, ktorá sa tvorí v mozgu, cirkuluje v mozgovomiechových cestách a vstrebáva sa. Nadnáša mozog, chráni ho pred otrasmi a nárazmi, zabezpečuje privádzanie…

15.03.2022

Čo je lumbálna punkcia?

Lumbálna punkcia je vyšetrovacia metóda, pri ktorej sa z diagnostických alebo liečebných dôvodov zavádza do chrbticového kanála ihla na odobratie mozgovomiechového moku – likvoru.

Likvor je číra, bezfarebná tekutina, ktorá sa tvorí v mozgu, cirkuluje v mozgovomiechových cestách a vstrebáva sa.

Nadnáša mozog, chráni ho pred otrasmi a nárazmi, zabezpečuje privádzanie živín do mozgu a odvádzanie nepotrebných látok, podieľa sa aj na imunitnej obrane.

Diagnostický účel lumbálnej punkcie

Tento zákrok sa zvyčajne robí preto, aby sa vylúčilo či potvrdilo niektoré ochorenie centrálnej nervovej sústavy. Najčastejšie ide o ochorenie ako:

  • subarachnoidálne krvácanie
  • zápalové ochorenie mozgu, mozgových blán a miechy
  • skleróza multiplex
  • iné

Liečebný účel lumbálnej punkcie

  • odčerpanie likvoru pri jeho zvýšenom tlaku
  • podanie liečebnej látky alebo anestetika do miechového kanála / napríklad počas pôrodu a operácii

lumbalna-punkcia_ako prebieha

Ako prebieha lumbálna punkcia?

  • Lumbálnu punkciu možno vykonávať v zákrokovej miestnosti alebo na lôžku – podľa rozhodnutia lekára a podľa celkového zdravotného stavu pacienta.
  • Súhlas s vyšetrením potvrdzujete svojím podpisom na osobitnom tlačive.
  • Celý výkon trvá približne 15 až 20 minút a vykonáva sa za sterilných podmienok.
  • Je potrebné, aby ste pred výkonom mali prázdny močový mechúr.

Pri samotnom výkone budete sedieť s čo najviac prehnutým „vyhrbeným“ chrbtom alebo ležať na boku s kolenami pritiahnutými k hrudi. Lekár vám následne po dôkladnej dezinfekcii miesta vpichu (obyčajne medzi 4. a 5. driekový stavec) zavedie do miechového kanála ihlu, ktorou odoberie asi 10 ml likvoru.

Čo by ste ešte mali vedieť o odbere / zákroku?

  • Odber sa vykonáva v mieste, kde už miecha nezasahuje, preto neexistuje riziko ochrnutia.
  • Samotný výkon nie je bolestivý, iba vpich a prepichnutie kože podobne ako pri odbere krvi, môžete cítiť pocit tlaku pri zavádzaní punkčnej ihly.
  • Pri punkcii sa odoberá asi 10 ml likvoru. Jeho celkové množstvo v nerovovej sústave predstavuje asi 150 ml a vytvára sa ho asi 500 ml denne.
  • Doplnenie odobratého množstva zaberie telu iba krátky čas.

neziaduce ucinky lumbalna punkcia

Má lumbálna punkcia nežiadúce účinky?

V zriedkavých prípadoch sa môže po punkcii vyskytnúť tzv. postpunkčný syndróm, ktorý sa prejavuje bolesťami hlavy vo vertikálnej polohe, t. j. v stoji alebo v sede, v ľahu tieto bolesti miznú. Môžu ho sprevádzať nevoľnosť, zvracanie a závraty.

Ako predísť vzniku postpunkčného syndrómu

Po výkone lumbálnej punkcie sa pacientom odporúča ležať 30 minút až 1 hodinu na bruchu, neskôr vo vodorovnej polohe 24 hodín po výkone. Piť čo najviac tekutín, tvorbu likvoru zvyšuje kofeín, preto si pokojne môžete dať aj kávu či iný kofeínový nápoj.

Syndrómu možno predísť aj použitím tzv. atraumatickej ihly, ktorá má tvar ceruzky s otvorom na odber likvoru naboku, netraumatizuje mozgovomiechovú plenu natoľko ako klasická punkčná ihla a znižuje tak riziko unikania likvoru z miechového kanála po vykonaní punkcie. Poplatok za použitie atraumatickej ihly je v zmysle schváleného cenníka nemocnice.

Postpunkcny syndrom lumbalnej punkcie

PÁČILA SA VÁM TÁTO RADA OD NAŠEJ ODBORNÍČKY?

Viac podobných rád a tipov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Túto radu pre vás pripravila PhDr. Anna Fungáčová, hlavná sestra v odbore neurológia v sieti nemocníc Svet zdravia. Spoluautormi tejto rady sú MUDr. Miloslav Dvorák, PhD., hlavný lekár v odbore neurológia v sieti nemocníc Svet zdravia, Mgr. Alena Maliňaková, vedúca sestra neurologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Svidník a Mgr. Lucia Komarová, vedúca sestra neurologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves.

phdr.-mgr.-anna-fungacova

ZOSTAŇTE ZDRAVÝ VY AJ VAŠA RODINA S PROCARE OSOBNOU STAROSTLIVOSŤOU

Jedinečný systém komplexnej starostlivosti pre Vás, Vašu rodinu a Vaše zdravie. Množstvo nadštandardných služieb a doplnkov, vďaka ktorým máte pod palcom nielen svoj čas, ale aj zdravie v rukách tých najlepších odborníkov a špecialistov.

Využite jeden z balíkov ProCare Family Smart alebo ProCare Family Exclusive a my sa už o Vaše zdravie postaráme.

Balík Family Smart

Balík Family Exclusive

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 04.10.2018 | Aktuality

    Termíny kurzu predpôrodnej prípravy a prehliadky galantskej pôrodnice

    Termíny prípravy rodičky a manžela/partnera/inej blízkej osoby na pôrod na mesiac október.   Najbližší termín: 09.10.2018 – 16:00 hod. V rámci kurzu predpôrodnej prípravy získate množstvo informácií, praktické návyky, a to nielen vy, ale aj váš partner, aby ste ako budúci rodičia spolu zvládli tehotenstvo, pôrod, obdobie šestonedelia a samotnú starostlivosť o vaše bábätko. Odpovieme vám…
  • 12.12.2019 | Aktuality

    Vianočná handmade burza

    V trebišovskej nemocnici je vianočná handmade burza  už tradíciou. Ide o podujatie na podporu psychiatrického oddelenia.   Pacienti psychiatrického oddelenia počas terapie vyrábajú rôzne vianočné handmade výrobky, ktoré si v čase adventu môžu zakúpiť zamestnanci nemocnice za ľubovoľný príspevok, a tak podporiť psychiatrické oddelenie. Výťažok putuje na psychiatrické oddelenie na zakúpenie rôznych pomôcok, ktoré využijú pri práci…
  • 20.02.2020 | Aktuality

    Mobilný odber krvi v galantskej nemocnici

    Dňa 13. 2. sa uskutočnil mobilný odber krvi v kaštieli Esterházy Galanta – wine&coffee. Máme neskutočnú radosť, že sme mali 36 darcov a čo nás teší ešte viac je 10 prvodarcov, naozaj skvelé odštartovanie mobilného odberu krvi. Ďakujeme skvelému tímu z Hematalogického oddelenia Nemocnice Sv. Lukáša v Galante, , ale to najhlavnejšie ĎAKUJEM patrí VÁM…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)