Prejsť na obsah

Bolí vás z behu chrbát?

Najbežnejším typom bolesti súvisiacej s behom je bolesť v dolnej časti chrbta. Táto bolesť vzniká preťažovaním vzpriamovačov chrbta a povrchových svalov v krížovo driekovej oblasti. Dajte si pozor na svalovú nerovnováhu S bolesťou pri behu sa stretávajú profesionálni, ale často aj rekreační športovci. A ak nejde o úraz, bolesť má väčšinou ochranný charakter. Je to…

22.03.2018

Najbežnejším typom bolesti súvisiacej s behom je bolesť v dolnej časti chrbta. Táto bolesť vzniká preťažovaním vzpriamovačov chrbta a povrchových svalov v krížovo driekovej oblasti.

Dajte si pozor na svalovú nerovnováhu

S bolesťou pri behu sa stretávajú profesionálni, ale často aj rekreační športovci. A ak nejde o úraz, bolesť má väčšinou ochranný charakter. Je to varovný signál tela, ktoré sa takto bráni preťaženiu. Prejavuje sa vtedy, keď je narušená jeho funkcia, teda súhra, svalová rovnováha či zapájanie jednotlivých prvkov pohybového systému.

Ako na bolesť počas behu?

Možnosťou môžu byť tzv. „selfcare“ techniky:

• krátkodobý kľudový režim
• jemné uvoľnenie zvýšeného napätia svalov, teda strečing
• lokálne suché teplo pomôže svalom relaxovať
• rehabilitácia pod dozorom fyzioterapeuta s vhodnými cvikmi, doplnenými o mäkké techniky či cielenú masáž
• vhodnou pomôckou môže byť driekový pás
• kineziotejping.

Pozrite si viac o bolesti pri športe v rade lekárky MUDr. Královej.

Páčila sa vám táto rada od MUDr. Královej z ProCare MedissimoViac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

Máte otázky ohľadom vášho zdravotného stavu? Vyskúšajte našu službu ProCare Lekár 24. Náš odborník na telefóne je tu pre vás 24 hodín/7 dní v týždni.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 13.06.2017 | Svet Zdravia

    Dar pre detské oddelenie nemocnice Humenné

    Naše dobrovoľnícke centrum nadviazalo spoluprácu so spoločnosťou Tesco Humenné.   Vedenie pobočky venovalo hospitalizovaným deťom nie len svoj čas, ale aj košík plný hračiek, ktoré darovali na detské oddelenie našej nemocnice. Srdečne ďakujeme za podporu!
  • 02.08.2021 | Aktuality

    Jubileum v nemocnici Galanta

    Aj Nemocnica s poliklinikou Sv. Lukáša sa môže pochváliť, že vo svojich radoch má kolegu lekára, ktorý tento rok oslávil svoje krásne 80. narodeniny.   MUDr. Milana Chrena pôsobí už 57 rokov ako skúsený odborník v oblasti otorinolaringológie a z toho 40 rokov v našej nemocnici. Za všetko hovorí jubilejné blahoželanie zo strany jeho kolegov –…
  • 12.10.2018 | Aktuality

    Prísť s rakovinou k lekárovi včas sa oplatí

    Gratulujeme MUDr. Radovanovi Barilovi, PhD. za udelenie bronzovej medaily Propter merita za zásluhy o budovanie a rozvoj Slovenskej lekárskej spoločnosti. MUDr. Radovan Barila poskytol uplynulý mesiac rozhovor časopisu ŽIVOT, z ktorého časť vám prinášame. Vzťah medzi onkológom, pacientom a príbuznými nie je nadradený, ale partnerský Onkológ MUDr. Radovan Barila (50) sa každý deň stretáva v ambulancii s ľuďmi,…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)