Prejsť na obsah

Líder pre endoprotetiku Nemocnice Medissimo Andrey Švec: „Na výmenu kĺbu dostanete termín do pár týždňov.“

Čakacie lehoty na výmenu kĺbov sú na Slovensku jeden až dva roky. Špecializované, menšie pracoviská sú aj z tohto pohľadu riešením.

11.06.2024

Líder športovej traumatológie v Nemocnici Medissimo

Chcel byť športovým novinárom, nakoniec patrí medzi špičku v ortopédii na Slovensku. MUDr. Andrey Švec, PhD., MPH, je hlavným odborníkom MZ SR pre ortopédiu, dlhoročným prednostom I. ortopedicko-traumatologickej kliniky LF UK a UNB a od tohto roka aj lídrom pre výmenu kĺbov v Nemocnici Medissimo. Tá sa zameriava na ortopédiu, športovú traumatológiu a rehabilitáciu. „Veľké kliniky majú veľmi široký záber, nie je tam taká vysoká špecializácia ako v zariadeniach, kde sa robí obmedzený rozsah výkonov a všetky procesy sú štandardizované. Posledné roky narastá dopyt po operáciách z radov pacientov s artrózou veľkých kĺbov, a tak vznikajú u nás aj v zahraničí špecializované pracoviská,“ vysvetlil  v rozhovore pre týždenník Plus 7 dní situáciu v ortopédii. Takým pracoviskom je aj Nemocnica Medissimo, v ktorej sa venuje prioritne výmene váhonosných kĺbov – výmene bedrového a kolenného kĺbu.

TEP – totálna endoprotéza kĺbov

„V Nemocnici Medissimo dokážeme naplánovať TEP operačný zákrok už do dvoch alebo troch mesiacov. Hospitalizácia štandardne trvá okolo päť dní. Hneď na druhý deň sa začína s aktívnou rehabilitáciou. Tú si pacient, ak má záujem, dokonca môže na lôžku aj predĺžiť. Človek, ktorý s námahou vystúpil z auta a prešiel pár krokov, môže už po šiestich týždňoch po výmene kĺbu bez výraznejších problémov chodiť,“ dodal uznávaný odborník s 30-ročnou praxou.

Najčastejšie operácie

Artróza je čoraz častejší problémom strednej a staršej generácie. „Začína sa prejavovať už od 40. roku života, najviac pacientov je vo vekovej skladbe 60-70 rokov,“ spresnil ortopéd. Ochorenie sprevádza občasná a neskôr intenzívna bolesť po fyzickom výkone, vo vyšších štádiách je to trvalá bolesť, teda už aj v pokoji. Pacienti majú obmedzenú hybnosť kĺbu a tento stav im negatívne ovplyvňuje život. Výmena opotrebovaného kĺbu tzv. totálna endoprotéza kĺbu alebo skrátene TEP ich vráti späť do aktívneho života. Medissimo ponúka pod jednou strechou všetko od diagnostiky cez operáciu až po rehabilitáciu, a to všetko v krátkom čase, na vysokej odbornej úrovni a v príjemnom prostredí.

MUDr. Andrey Švec, v rozhovore pre Plus 7 dní sumarizuje vývoj endoprotéz za uplynulé desaťročia, pomenúva trendy v ortopédii a porovnáva Slovensko z tohto pohľadu s inými krajinami. Celé interview si môžete prečítať na tomto webe.

medissimo_bedrovy-klb_Implantacia-endoprotezy

Ak Vás zaujímajú ochorenia bedrového kĺbu, odporúčame pozrieť si reláciu s MUDr. Andreyom Švecom v TV Doktor venovanej koxartróze tu.

 

Neodkladajte svoj problém, kedykoľvek sa s nami poraďte!

Ak ste sa aj vy našli medzi pacientmi, ktorí potrebujú totálnu endoprotézu, skúste to s nami vyriešiť. Radi vám odpovieme na vaše otázky a vysvetlíme všetko, čo potrebujete vedieť. Stačí, ak nám zavoláte na 0907 888 999, navštívite Nemocnicu Medissimo alebo vyplníte formulár:

Medissimo TEP

Spracovanie osobných údajov(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 27.06.2023 | Aktuality

    Deň dobrovoľníctva v partizánskej nemocnici

    V partizánskej nemocnici sa konal tradičný Deň dobrovoľníctva v rámci Týždňa dobrovoľníctva. Stretlo sa 20 dobrovoľníkov z našich radov, sympatizantov – členov Ligy proti rakovine, ktorí sa zúčastňujú pravidelne každý rok a pomocnú ruku podali aj zamestnankyne našej nemocnice. Spoločne sme čistili výsadbu zelene realizovanú po minulé roky od buriny a náletových drevín. V rámci…
  • 06.02.2018 | Aktuality

    Prekročili sme tisícku po 17 rokoch

    V roku 2017 sa vo Vranovskej nemocnici a.s. narodilo 1 015 novorodencov, z toho chlapcov bolo 492 a dievčat 523. Tisícim bábätkom narodeným v minulom roku bol Filip Kotľár zo Sečovskej Polianky. Manželia Juliana a Jaroslav Kotľároví zo Sečovskej Polianky si dopriali v jednom roku ako rodičia hneď dvojnásobnú radosť. Vo februári sa tešili z…
  • 08.08.2018 | Aktuality

    Priestory spišskonovoveskej pôrodnice si prišlo pozrieť už 500 budúcich mamičiek

    Každý štvrtok pre nich otvoria pôrodnicu, aby spoznali prostredie, kde privedú na svet svoje bábätko. Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves organizuje pre budúce mamičky vždy raz týždenne deň otvorených dverí. Ten najbližší bude 9. augusta.   „Keď sme sa v minulosti pred pôrodom rozprávali s mamičkami, zistili sme, že majú nielen nedostatok informácií o ponuke pôrodnice, ale…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.