Prejsť na obsah

Topoľčianski lekári zozbierali najčastejšie vianočné úrazy

Zapichnuté rybie kostičky v hrdle, tráviace ťažkosti z prejedania sa či poranenia pyrotechnikou. Pohotovostné služby majú plné ruky práce po celý rok, no počas Vianoc lekári často bojujú so špecifickými úrazmi, ktoré po zvyšok roka takmer vôbec neriešia.   V nemocnici Svet zdravia Topoľčany tesne pred vianočnými sviatkami otvorili novú centrálnu Ústavnú pohotovostnú službu (ÚPS).…

20.12.2017

Zapichnuté rybie kostičky v hrdle, tráviace ťažkosti z prejedania sa či poranenia pyrotechnikou. Pohotovostné služby majú plné ruky práce po celý rok, no počas Vianoc lekári často bojujú so špecifickými úrazmi, ktoré po zvyšok roka takmer vôbec neriešia.

 

V nemocnici Svet zdravia Topoľčany tesne pred vianočnými sviatkami otvorili novú centrálnu Ústavnú pohotovostnú službu (ÚPS). Lekári tak budú v prvé dni na novom pracovisku ošetrovať najmä rôzne vianočné či silvestrovské zranenia. Čo na nich čaká? Topoľčianski lekári zozbierali úrazy, s ktorými najčastejšie prichádzajú pacienti do nemocnice počas vianočných sviatkov.

Prejedáme sa

„Služba počas Vianoc býva na urgente špecifická. Počas Štedrého dňa majú často prevahu pacienti, ktorí sa poranili doma v kuchyni pri príprave štedrovečernej večere a čistení rýb. Ošetrujeme teda najmä rezné rany na rukách, zaznamenali sme však aj závažné poranenia s prerušením šliach na prstoch. Časté sú aj obareniny,“ vysvetľuje primár traumatológie nemocnice Svet zdravia Topoľčany MUDr. Ján Paulík.

S pokračujúcim večerom zas podľa primára do nemocnice prichádzajú pacienti, ktorých trápia zapichnuté kostičky z kapra v hrdle či bolesti brucha z prejedania sa či nevhodnej kombinácie jedál. Z 20 štedrovečerných úrazov minulý rok bolesť brucha priviedla do nemocnice až 11 pacientov.

Popáleniny z pyrotechniky

Ďalší pacienti vlani prišli do nemocnice na Štedrý deň so zlomeninami zápästia, ramennej kosti, palca na nohe i členka. Zlomeniny a podvrtnutia často súvisia s pádmi na zľadovatených chodníkoch či na korčuliach.

„V noci sú zase časté úrazy spôsobené používaním zábavnej pyrotechniky. Minulý rok sme ošetrovali len počas Štedrého dňa troch pacientov s rôznymi popáleninami na prstoch a rukách, ktorí neopatrne zaobchádzali s petardami či ohňostrojom,“ podotýka Paulík. Lekári sa pritom starali aj o pacientov s úrazom hlavy a hrudníka po dvoch autonehodách.

Počas prvého sviatku vianočného prišlo minulý rok do nemocnice až 10 pacientov z celkovo 25 s bolesťou brucha, nevoľnosťou, zvracaním či poruchou trávenia. Ďalšia desiatka si podvrtla členok, narazila končatinu alebo udrela hlavu. Iní prišli so zlomeninou alebo ešte s popáleninami z nočnej zábavy s pyrotechnikou.

Silvester a alkohol

„Veľmi špecifická a zároveň rušná je služba v posledný deň roku a na Nový rok. Vlani sme v topoľčianskej nemocnici počas týchto dvoch dní ošetrili 49 pacientov, ktorých zranenie spôsobil alkohol či opäť zábavná pyrotechnika,“ podotýka primár traumatológie.

Počas silvestrovskej noci niektorí pacienti pod vplyvom alkoholu spadli a spôsobili si zranenie, ďalší boli napadnutí inou osobou a mali poranenú hlavu, hrudník či brucho. Topoľčianski lekári ošetrovali aj poranenie hlavy, ktoré bolo spôsobené neopatrným používaním ohňostroju a taktiež popáleniny z petárd. Nechýbali ani zlomeniny.

Kostička v hrdle

S niektorými vianočnými úrazmi by pacienti podľa slov primára nemali váhať a pohotovosť navštíviť. Keď sa človeku napríklad zapichne v krku kostička, v prvom rade netreba panikáriť a zhlboka dýchať.

„Kosť často ostane v oblasti podnebných mandlí, na koreni jazyka či hltana, čo pacientom spôsobuje ostrú bolesť a nepríjemné pocity. Požitie chleba či inej potraviny tuhej konzistencie často nezaberie a rozhodne nie je vhodné snažiť sa vyberať kosť svojpomocne,“ upozorňuje primár s tým, že človek by mal v tomto prípade najmä skúsiť napiť sa vody. Ak sa však kosť nepodarí spláchnuť, návštevu pohotovosti netreba odkladať. „Vybrať uviaznutú kosť je jednoduchý a rýchly zákrok a pacient sa vyhne možným komplikáciám,“ zdôrazňuje Paulík.

Hoci sú vianočné sviatky časom pokoja, na pohotovostiach to tak často počas tohto obdobia nevyzerá. Mnohé zo zranení, s ktorými pacienti prichádzajú, sú pritom do značnej miery spôsobené nimi samými. Pacientom preto lekári odporúčajú, aby boli pri používaní zábavnej pyrotechniky viac opatrní a pri konzumácii vianočných jedál stredmi, nech vianočný čas môžu stráviť predovšetkým s rodinou v pohodlí domova.

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 12.12.2014 | Aktuality

    Nemocnica novej generácie v Michalovciach podala žiadosť o stavebné povolenie

    Spoločnosť Svet zdravia, a. s., vstúpila úspešne do ďalšej etapy projektovej prípravy výstavby nemocnice novej generácie v Michalovciach. Po získaní právoplatného územného rozhodnutia a po finalizácii dokumentácie pre stavebné povolenie bola tento týždeň podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia. „V súčasnosti môžeme potvrdiť, že v projektovej dokumentácii pre stavebné povolenie sa podarilo zreálniť všetky hlavné…
  • 23.03.2021 | Aktuality

    Primátor mesta Šamorín obdaroval nemocnicu v Dunajskej Strede infúznymi pumpami

    Dňa 22.3.2021 navštívil nemocnicu v Dunajskej Strede primátor mesta Šamorín – Orosz Csaba, ktorý so sebou priniesol aj cenný dar, vo forme 10 ks infúznych púmp pre COVIDOVÉ oddelenie.   Infúzne pumpy sa budú využívať pri ventilovaných pacientoch na lôžku, ktorí bojujú s ochorením COVID – 19. Infúzne pumpy majú za úlohu regulovať množstvo liekov,…
  • 15.01.2019 | Aktuality

    V dunajskostredskej nemocnici sa vlani narodilo vyše 900 detí

    V Nemocnici Svet zdravia Dunajská Streda sa počas minulého roku uskutočnilo 908 pôrodov. Oproti predošlému roku 2017 počet pôrodov stúpol z 844. Dievčat v dunajskostredskej pôrodnici prišlo na svet len o niečo viac ako chlapcov a šiestim mamičkám sa narodili dvojičky.   Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Viktória, Sofia a Lara.…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)