Prejsť na obsah

Kedy je vhodné riešiť chyby detskej chôdze?

Chôdza sa u každého dieťaťa vyvíja veľmi individuálne. Vývoj chôdze súvisí s celkovým dozrievaním centrálnej nervovej sústavy, so vzpriamovaním a vývojom koordinácie pohybov a rovnováhy. Pre dieťa je zvládnutie chôdze dôležitým medzníkom. Dá sa odnaučiť zlú chôdzu? Môže ísť o príznak ochorenia? Aj na tieto otázky odpovedala MUDr. Dana Jurečková, hlavná lekárka siete Svet zdravia pre pediatriu…

08.04.2021

Chôdza sa u každého dieťaťa vyvíja veľmi individuálne. Vývoj chôdze súvisí s celkovým dozrievaním centrálnej nervovej sústavy, so vzpriamovaním a vývojom koordinácie pohybov a rovnováhy.

Pre dieťa je zvládnutie chôdze dôležitým medzníkom. Dá sa odnaučiť zlú chôdzu? Môže ísť o príznak ochorenia? Aj na tieto otázky odpovedala MUDr. Dana Jurečková, hlavná lekárka siete Svet zdravia pre pediatriu a primárka pediatrie a neonatológie Nemocnice Svet zdravia Michalovce.

Pravidelné preventívne prehliadky

S dieťaťom chodia rodičia na pravidelné preventívne prehliadky k pediatrovi. Prehliadky sú určené aj k odhaleniu problému. V prípade, že by pediater mal podozrenie, odoslal by dieťaťa na podrobnejšie vyšetrenie k detskému neurológovi alebo k fyzioterapeutovi.

Nohy sa rastom dieťaťa narovnávajú

U novorodencov až približne do 2 rokov majú kolená a predkolenie postavenie do tvaru „O“. Okolo 3 až 4 rokov je prirodzené mierne vybočenie kolien do tvaru „X“.

Akékoľvek chyby detských nôh je vhodné riešiť až po 3. roku života dieťaťa a neskôr, pretože dovtedy sa nohy i chôdza ešte vyvíjajú. Vhodné je dieťatko sledovať dlhší čas počas dňa.

Postavenie päty či členka sa zhoršuje napríklad, ak je dieťa unavené alebo po prekonaní choroby, kedy je telo vyčerpané. U malých detí je najdôležitejšie aktívne zapájanie a postupné posilňovanie svalov celého tela. Tieto všetky aspekty ovplyvňujú ďalší vývoj nielen chodidiel, nôh, ale aj celého držania tela.

Túto radu pre vás pripravila MUDr. Dana Jurečková, PhD. primárka detského a novorodeneckého oddelenia Nemocnice Svet zdravia Michalovce. Páčila sa vám táto rada od našej lekárky? Viac rád od našich lekárov si môžete prečítať v blogu O zdraví.

 

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 06.05.2021 | Aktuality

    Spustili sme kampaň so Zuzkou Smatanovou k Svetovému dňu hygieny rúk

    Svetový deň hygieny rúk si pripomíname každý rok 5. mája, a keďže je hygiena rúk základným krokom k zníženiu infekcií a k zvýšeniu bezpečnosti pacienta, aktívne sa k nemu hlásime aj my v spoločnostiach v ProCare a Svet zdravia.   Ruky sú prostriedkom komunikácie, pracovným nástrojom, liečia, no môžu byť aj hrozbou. Dezinfekcia rúk Ešte…
  • 10.01.2019 | Aktuality

    V Trebišove vlani uskutočnili 647 pôrodov, do nemocnice prišli aj rodičky z Banskej Bystrice či Zvolena

    V Nemocnici Svet zdravia Trebišov sa počas minulého roku uskutočnilo 647 pôrodov. Chlapcov sa v trebišovskej pôrodnici narodilo viac ako dievčat a tri mamičky si domov odniesli dvojičky. Do nemocnice prišli rodiť i mamičky z Banskej Bystrice, Zvolena či Košíc. Tento rok trebišovskú pôrodnicu čaká komplexná rekonštrukcia.   Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali…
  • 17.07.2020 | Aktuality

    Poďakovanie dobrovoľníkom aj zamestnancom

    Obdobie, kedy sme zažívali prvú vlnu koronavírusu, kedy sme zmobilizovali všetky svoje sily a všetky aktivity smerovali k zabezpečeniu manažmentu pacienta s podozrením na koronavírus, bolo veľkou pomocou pre zdravotníkov aj pomoc z vonka.   Dobrovoľníci z radov študentov lekárskych fakúlt a fakúlt ošetrovateľstva, boli tí, ktorí v čase pandémie koronavírusu nezištne pomáhali a nebáli sa. Patrí im veľké ĎAKUJEME. O to viac sa…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)