Prejsť na obsah

Ortopéd Ján Pasiar z Nemocnice Medissimo: „Opakované podvrtnutia členka sú časovaná bomba“

Pri športe, ale aj pri obyčajnej chôdzi stačí jedno zlé našliapnutie a odnesie si to členok. Podvrtnutia tohto kĺbu sú veľmi časté a zažil ho už asi každý. Po niekoľkých dňoch bolesť a opuch ustúpia a pomaly zabudneme, že sme mali úraz. Členok si však túto traumu pamätá. Stačí ďalšie rizikové našliapnutie a problém sa môže objaviť znova.

18.06.2024

Podvrtnutý členok

„Opakované podvrtnutia sú veľmi časté,“ potvrdzuje ortopéd MUDr. Ján PasiarNemocnice Medissimo, ktorá sa zameriava na ortopédiu, športovú traumatológiu a rehabilitáciu. Takéto zranenie netreba podceňovať. Mnohí ho bagatelizujú a snažia sa ho do pár dní doslova rozchodiť, a to je na škodu.  „Ak sa totiž podarí doliečiť podvrtnutie a správne rozcvičiť, dokáže s tým pacient fungovať dlho. V opačnom prípade môže nedoliečené opakované podvrtnutie vyústiť do nestability kĺbu a pacient sa operácii pravdepodobne nevyhne,“ vysvetlil ortopéd v rozhovore so Soňou Müllerovou v Dámskom klube RTVS. „Pri opakovaných podvrtnutiach treba už radšej vyhľadať odborníka. V členku môže byť poškodené nielen väzivo, ale aj chrupavka. Odporúčam kĺb riadne diagnostikovať a adresne nastaviť postup,“ spresnil MUDr. Pasiar.

Operácie zranených kĺbov

V prípade, že je v členku poškodená chrupavka, ortopédi ju nahradiť nevedia, ale vyplniť áno. „Vkladáme operačne do miesta defektu matrice a oni po určitom čase dokážu prerásť a vyplniť to miesto,“ priblížil MUDr. Pasiar.

Lekár sa v televíznom rozhovore venoval aj bolestiam bedra pri bežných aktivitách aj pri konkrétnych športoch, ale najmä zdravotným problémom s kolenamiramenami, na ktoré sa v Nemocnici Medissimo špecializuje. S moderátorkou otvorili aj tému nosenia voľnopredajných ortéz a užívania výživových doplnkov.

Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 27.08.2019 | Aktuality

    V dunajskostredskej pôrodnici chystajú deň otvorených dverí

    Mamičky z Dunajskej Stredy a okolia môžu prísť spoznať prostredie, v ktorom privedú na svet svoje bábätko. Nemocnica Svet zdravia Dunajská Streda totiž budúci týždeň 4. septembra chystá pre verejnosť deň otvorených dverí svojho gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Mamičkám personál nemocnice zodpovie všetky otázky, ktoré ich budú zaujímať a čaká ich aj bezplatné predpôrodné poradenstvo. Prehliadky dunajskostredskej pôrodnice sa…
  • 12.04.2019 | Aktuality

    Veľká noc na pediatrii

    S príchodom jari a slnečného počasia je v pacientoch o čosi väčší smútok, keďže musia tráviť čas v nemocnici. Tentokrát sme pripravili dva dni tvorivých dielní pre deti pediatrického oddelenia.   Deti s mamičkami a dobrovoľníkmi kreslili na kartónové vajíčka svoje predstavy o jari. Tešíme sa z ich výtvorov, keďže sme vytvorili kúsok jarného tepla a…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.