Prejsť na obsah
Zavolajte nám na 02 6224 7592

Totálne endoprotézy kĺbov

Totálne endoprotézy (TEP) predstavujú operačný výkon, ktorý zabezpečí náhradu opotrebovanej alebo poškodenej časti kĺbu umelým implantátom. Je definitívnym riešením artrotického poškodenia funkcie kĺbu a prináša úľavu od bolesti a zlepšenie mobility pre pacientov s ťažkým poškodením kĺbov. Tento zákrok je často vykonávaný na kĺboch, ktoré sú najviac zaťažené a náchylné na opotrebenie, ako sú bedrový kĺb, kolenný kĺb a ramenný kĺb.

 

Poraďte sa s nami

Čo je totálna endoprotéza TEP

Pri operácii s názvom TEP – totálna endoprotéza – sa poškodená chrupavka a kosť kĺbu nahradia implantátom vyrobeným z bio-kompatibilných materiálov, ktoré minimalizujú riziko odmietnutia organizmom. TEP sa používajú na liečbu rôznych druhov poškodení kĺbu, najmä osteoartrózy, ktorá je najbežnejším typom degeneratívneho poškodenia kĺbu alebo pri úrazoch a zraneniach kĺbov, keď konzervatívna liečba už nie je účinná. Cieľom totálnej endoprotézy – TEP je odstrániť bolesť, obnoviť funkčnosť kĺbu a umožniť pacientovi opäť aktívny životný štýl.

Totálne endoprotézy (TEP) sú implantáty, ktoré nahrádzajú poškodený kĺb umelou náhradou.

Umelý kĺb – totálna endoprotéza TEP sa skladá z dvoch hlavných častí:

  • Kĺbová časť:  endoprotéza je vyrobená z kovu, keramiky alebo plastu, nahrádza poškodené povrchy kostí v kĺbe.
  • Kotviaca časť: endoprotéza je vyrobená z kovu alebo titánu, upevňuje kĺbovú časť ku kosti.

Guľová hlavica endoprotézy je vyrobená z kovu alebo keramiky a je upevnená v stehennej kosti. Jamka náhradného kĺbu je vyrobená z kovu, plastu alebo keramiky a je upevnená v panvovej kosti. V niektorých prípadoch sa používa aj tretí komponent, tzv. vložka, ktorá sa umiestňuje medzi guľovú hlavicu a jamku.

Kĺbové protézy – druhy TEP

Typy kĺbových protéz sa líšia v závislosti od kĺbu, ktorý sa operuje, najčastejšie sa implantujú endoprotézy bedrového, kolenného a ramenného kĺbu.

  • Výmena bedrového kĺbu: pri TEP bedra sa nahrádza panvová a stehenná časť kĺbu. Nahrádza sa poškodený bedrový kĺb, implantátom zloženým z guľovej hlavice a jamky.
  • Výmena kolenného kĺbu: pri TEP kolena sa nahrádzajú koncové časti stehnovej a holennej kosti, spolu s vnútornými časťami kĺbovej štrbiny. Nahrádzajú poškodený kolenný kĺb implantátom zloženým z troch komponentov: stehennej, holennej a v niektorých prípadoch i náhradu povrchu jabĺčka.
  • Výmena ramenné kĺbu: pri TEP ramena je poškodený ramenný kĺb nahradený implantátom zloženým z guľovej hlavice a jamky.
  • Iné TEP: existujú totálne endoprotézy pre iné kĺby, ako napríklad pre kĺby zápästia, palca, lakťa a členka, ktoré sa však vykonávajú zriedkavejšie.
Poraďte sa s nami

Ako prebieha operácia pri výmene kĺbu?

Po tom, čo ortopéd odporučí pacientovi výmenu kĺbu a navrhne ho na zákrok výmeny kĺbu, prichádza pacient na anestéziologickú ambulanciu na vstupnú konzultáciu. S anestéziológom preberie svoj zdravotný stav, zhodnotí sa tolerancia záťaže, pridružené ochorenia a určí sa miera anestéziologického rizika zaradením pacienta do kategórie podľa ASA (kategória 1-5 podľa Americkej spoločnosti anestéziológov).

Následne sa s anestéziológom dohodne na ďalších predoperačných vyšetreniach potrebných k zákroku (odbery, vyšetrenia u špecialistov) a prekonzultuje najvhodnejší typ anestézie k danému operačnému zákroku. Najvhodnejšie je absolvovať interné predoperačné vyšetrenie, prípadne ďalšie u špecialistov, 3 týždne pred operačným výkonom, aby sme mohli korigovať prípadné patologické nálezy.

Výsledky vyšetrení definitívne zhodnotí anestéziológ. Pacientovi oznámi, či je TEP operačný výkon v Nemocnici Medissimo možný. Pacient je následne prijatý do nemocnice na operáciu podľa prideleného termínu.

Poraďte sa s nami
Totalna endopretoza_vymena bedroveho klbu_vymena ramenneho klbu_vymena kolenneho klbu

TEP operácia – náhrada ramenného kĺbu

Neodkladajte svoj problém, kedykoľvek sa s nami poraďte!

Ak ste sa aj vy našli medzi pacientmi, ktorí potrebujú totálnu endoprotézu, skúste to s nami vyriešiť. Radi vám odpovieme na vaše otázky a vysvetlíme všetko, čo potrebujete vedieť. Stačí, ak nám zavoláte na 02 / 622 475 92, navštívite Nemocnicu Medissimo alebo vyplníte formulár:

Spracovanie osobných údajov(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • medissimo_operacia kolena_vymena kolenneho klbu

    Koleno

    Koleno je jedným z najdôležitejších a najzložitejších kĺbov v tele, a preto je dôležité venovať mu osobitnú pozornosť. Súčasťou našej ponuky je široká škála služieb zameraných na liečbu problémov spojených s kolenným kĺbom.

    Viac
  • medissimo-operacia ramena

    Rameno

    Rameno je jedným z najpohyblivejších kĺbov v tele a hrá kľúčovú úlohu pri každodenných činnostiach. Problémy s ramenným kĺbom môžu ovplyvniť kvalitu vášho života a obmedziť vašu schopnosť vykonávať bežné úlohy.

    Viac
  • Medissimo - bedro_operacia bedroveho klbu

    Bedro

    Bedrový kĺb je jedným z najväčších a najdôležitejších kĺbov v tele, ktorý umožňuje pohyb a podporuje celkovú stabilitu tela. Problémy s bedrovým kĺbom, ako je napríklad poškodenie chrupavky alebo zlomeniny, môžu viesť k bolesti a obmedzeniu pohybu.

    Viac

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.