Prejsť na obsah

Primár ortopédie z Nemocnice Medissimo N. Krajcsovics: „Ak bolí bedro viac ako 2 mesiace, treba vyhľadať ortopéda.“

S bedrovým kĺbom mávajú problémy už aj štyridsiatnici. Rizikom sú niektoré športy, nadváha a pohlavie. Viac naň totiž trpia ženy ako muži. Možnosti diagnostiky a liečby sú v súčasnosti už široké a výmena kĺbu sa robí najmodernejšími postupmi a náhradami. Pacient začína chodiť s barlami už deň po operácii.

02.07.2024
medissimo_bedrovy-klb_Implantacia-endoprotezy

Bolesti bedrových kĺbov

Signálom, že s bedrovým kĺbom nemusí byť niečo v poriadku, je v prvom rade bolesť. Treba si všímať jej vznik, intenzitu a dĺžku a tiež mieru obmedzenia hybnosti. „Ak prišli bolesti spontánne, doslova z večera do rána, môže ísť o bezvýznamný zápalový proces, podráždenie, ktoré môže odznieť a pacientovi nič nie je,“ vysvetlil primár ortopedického oddelenia Nemocnice Medissimo Norbert Krajcsovics. Spozornieť treba vtedy, keď stav trvá dlhšie. „Ak sú to chronické bolesti trvajúce viac ako 6-8 týždňov a trend nie je zlepšujúci a hybnosť je obmedzená, je čas vyhľadať ortopéda,“ doplnil. Bolesť sa zvykne najprv prejaviť pri pohybe, a potom už aj v pokoji. Kĺb aj opúcha, ale nie je to z anatomického hľadiska také viditeľné ako pri iných kĺboch.

Bedrový kĺb môže byť poškodený od narodenia – ide o dyspláziu, môže ho postihovať spolu s ďalšími kĺbmi reumatologické ochorenie, alebo sa jeho stav skomplikoval po úraze.

RTG pristroj v Nemocnici Penta Hospitals Medissimo

Diagnostika problémov s bedrovým kĺbom

Ortopéd spraví dôkladnú diagnostiku. Zistí stav kĺbu podľa snímok z röntgenu a z magnetickej rezonancie, vyšetrí pacienta na ambulancii a stanoví ďalší postup. „Táto kombinácia vyšetrení nám dá odpoveď na to, ako vyzerajú štruktúry v kĺbe. Problémom môže byť presahovanie kosti v oblasti jamky alebo krčka, ktorá mechanicky dráždi, môže byť poškodená chrupka alebo tkanivo v okolí kĺbnej jamky,“ objasnil primár. Najprv sa začne s konzervatívnou liečbou, nasadia sa protizápalové lieky a naplánujú rehabilitácie. Ak problémy pretrvávajú, pacientovi môže byť odporučená operácia.

Definitívnym riešením tohto degeneratívneho ochorenia – koxartózy je výmena kĺbu. Operácie sú šetrnejšie ako v minulosti, používajú sa modernejšie postupy aj náhrady. Výkon trvá približne hodinu.

Rehabilitácia po operácii bedrového kĺbu

Úspešnosť operácie závisí aj od rehabilitácie. Začína sa s ňou už deň po operácii. „Dnes je trend skorá mobilizácia, je to úplná priorita, na druhý deň po operácii pacienta staviame na nohy a učíme chodiť s barlami,“ doplnil primár.

Po výmene kĺbu a správnej rehabilitácii sa pacienti môžu vrátiť k aktívnemu životu, mali by však dodržiavať určité pravidlá. „Je to zvýšená kvalita života, obrovská zmena k lepšiemu. Pacienti môžu rekreačne športovať, musia si dávať pozor na nadváhu. Je to umelý kĺb, jeho životnosť je asi 20 rokov. Nadváha a preťažovanie kĺbu môže túto životnosť skrátiť,“ zhrnul ortopéd.

Optimálny vek na výmenu bedrového kĺbu je podľa ortopédov čo najneskôr, ak to, samozrejme, zdravotný stav pacienta umožňuje. Výnimkou však nie sú ani pacienti mladší ako 50 rokov. Sú medzi nimi napríklad profesionálni športovci. Podľa primára Norberta Krajcsovicsa z Nemocnice Medissimo sú z tohto pohľadu rizikové bojové umenia a hokej, špeciálne brankári. Robia pohyb, ktorý nie je bedrovému kĺbu prirodzený a ak nevenujú pozornosť kompenzácii v podobe vhodnej rehabilitácie a kondičných cvičení, nenávratne si ho zničia. 

 

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 22.11.2019 | Aktuality

    Zemplínsky deň ošetrovateľstva 2019

    Ôsmy ročník Zemplínskeho dňa ošetrovateľstva sa niesol v téme: Multiodborová spolupráca záruka kvality ošetrovateľskej starostlivosti.   Vystúpili na ňom s prednáškami sestry z Trebišova, ale aj z iných nemocníc Sveta zdravia, či ošetrovateľských fakúlt. Podujatie bolo obohatené o zahraničného hosťa z Rakúska, ktorý nám poskytol iný pohľad na poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti ako aj na starostlivosť o…
  • 17.05.2019 | Aktuality

    Dni mesta Rimavská Sobota

    Aj tento rok sa zástupcovia našej nemocnice v prvý májový piatok aktívne zúčastnili Dní mesta Rimavská Sobota.   Viac ako 200 záujemcov navštívilo stánok Svet zdravia, kde im odmerali tlak, pulz, glykémiu aj saturáciu. Pozornosť návštevníkov upriamili aj na Svetový deň hygieny rúk. Návštevníci si s využitím dezinfekčného prostriedku a ultrafialovej lampy vedeli otestovať správnu dezinfekciu rúk.  Mnohých zaujala…
  • 06.11.2017 | Aktuality

    Nemocnica novej generácie Michalovce je skolaudovaná. V prevádzke bude už v decembri

    Na dnešnom poslednom kontrolnom dni so strategickými partnermi projektu Košickým samosprávnym krajom a mestom Michalovce bol oficiálne predstavený termín otvorenia nemocnice novej generácie.   Nová budova bude prvýkrát sprístupnená verejnosti už v utorok 21. novembra 2017 a následne v sobotu 25. novembra 2017 sa na jej pôde bude organizovať deň otvorených dverí. Nová nemocnica už…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.